Regional Butterfly Innovation Award - 3rd edition

Regional Butterfly Innovation Award - 3rd edition

Regional Cooperation Council poziva kreativne umove da se prijave za 3. Regional Butterfly Innovation Award za inovativna, skalabilna i tržišno orjentisana rješenja sa Zapadnog Balkana.

Nagrada ima za cilj da podrži ekonomski razvoj Zapadnog Balkana prihvatanjem digitalne transformacije i podsticanjem održivosti životne sredine.

Svrha nagrade Butterfly Innovation Award je promocija inovacijske kulture na Zapadnom Balkanu kroz prikazivanje uspješnih inovativnih dostignuća i osnaživanje osjetljivih grupa kao što su mladi i žene.

RCC pozdravlja prijave inovacionih timova/pojedinaca iz regiona za kategorije predstavljene u nastavku.

Ko može da se prijavi?

Kandidati moraju biti državljani ili stalni stanovnici zemalja Zapadnog Balkana.

  • Prijave treba da demonstriraju inovativna rešenja ili projekte u okviru jedne od šest kategorija nagrada, pokazujući praktičnost, uticaj i skalabilnost.
  • Nominirane inovacije moraju pokazati aktivan uticaj na Zapadnom Balkanu. Posebna pažnja će se posvetiti projektima koji se bave trenutnim društvenim izazovima ili imaju potencijal za značajne pozitivne promjene,
  • Kandidati moraju biti pojedinci ili timovi u kojima je većina članova mlađa od 35 godina (prosječna starost po timu ne smije biti veća od 35 godina),
  • Nominacije se primaju od pojedinačnih inovatora ili inovativnih timova i nominalnih partnera sa Zapadnog Balkana, uključujući javne institucije, poslovna udruženja, istraživačke organizacije i organizacije civilnog društva.
  • Nominirajući partneri se ohrabruju da imenuju samo inovativne timove ili pojedince koji zadovoljavaju sve kriterije odabira.

Kategorije

Nagrada Butterfly Innovation Award ima sljedećih šest kategorija.

Industry Innovation Award


ima za cilj da prepozna inovativna rješenja koja stvaraju talase u industriji i mogu biti od interesa za europska i svjetska tržišta. Pokriva bilo koju od sljedećih tema:
- automobilska industrija,
- prerada metala,
- kreativne industrije,
- poljoprivredna hrana,
- zelena i cirkularna ekonomija,
- Turizam i Fintech, Edtech, Biotech, Healthtech i slična područja.

Green Innovation Award

ima za cilj podizanje svijesti o održivim i ekološki prihvatljivim inovativnim rješenjima koja podržavaju zelenu tranziciju zapadnog Balkana. Nagrada je usmjerena na sljedeće teme:
- Klimatsko djelovanje usmjereno na mjere ublažavanja i prilagođavanja,
- Održiva energija, mobilnost i poljoprivreda,
- Borba protiv zagađenja,
- Zaštita prirode i biodiverziteta.

STEM Innovation Award

Ima za cilj da oda priznanje pojedincima, neformalnim grupama ili organizacijama za izuzetna dostignuća u oblastima STEM (nauka, tehnologija, inženjering i matematika). Njegova svrha je da rasvijetli timove entuzijasta u srednjem i visokom obrazovanju koji su značajno doprinijeli promicanju važnosti STEM-a za industriju zapadnog Balkana (npr. inovativni STEM programi obrazovanja ili obuke osmišljeni da ohrabre srednjoškolce – po mogućnosti djevojčice ili mlade žene – da upišu visokoškolske STEM kurseve ili uđu u STEM karijere).

Youth Innovation Award

Ima za cilj da oda priznanje inovativnim dostignućima studenata dodiplomskih studija ili srednjoškolaca u bilo kojoj od gore navedenih tema.

Univerzitetska nagrada za inovacije

Ima za cilj promovirati poduzetničku kulturu na univerzitetima za inovativna rješenja koja kreiraju univerzitetsko osoblje ili studenti u bilo kojoj od gore navedenih tema.

Women Innovation Award

Ima za cilj da identifikuje, promovira i osnaži žene inovativnim rješenjima koja će inspirisati buduće žene inovatorke i preduzetnice na Zapadnom Balkanu. (Napomena: Ako je aplikant kompanija, žena ili grupa žena treba da ima najmanje 51% vlasništva ili da ima rukovodeću poziciju(e) u kompaniji).

Proces selekcije

Najbolja inovativna rješenja trebala bi biti u stanju da pokažu kako su riješila ili imaju za cilj rješavanje problema na tržištu. Na primjer, kroz povećanje produktivnosti ili profitabilnosti, uvođenje novih ili poboljšanih tehnologija koje doprinose stvaranju visokokvalificiranih radnih mjesta, itd.

Specifični kriterijumi uključuju:

Praktičnost (50%) – Sposobnost inovativnog rješenja (tehnologije, proizvoda ili procesa) da praktično riješi probleme klijenata,
Uticaj (30%) – Jasan dokaz da bi implementacija inovacija mogla uticati na razvoj industrije ili privrede na Zapadnom Balkanu i šire,
Skalabilnost (20%) – Sposobnost inovativnog proizvoda da postigne ponovljiv i održiv organski rast.

Šta dobija pobjednik

Finansijska nagrada iznosi do 5.000€ u zavisnosti od kategorije.
Dobija mogućnost promocije svog proizvoda kroz mrežu kontakata Vijeća za regionalnu saradnju.
Pažnja štampe i medija da promoviraju pobjednike kao vodeće uzore u inovacijama.

Uslovi

Prijave moraju sadržavati podatke o dobi svih pojedinaca koji učestvuju.

Kako bi ocijenila prijavu, Komisija za selekciju može zatražiti dodatne informacije.

Ako je neispravno kategorisan, prijava može biti premještena u drugu kategoriju na osnovu preporuke Komisije za odabir, bez pristanka podnosioca prijave.

Nepotpune i štampane prijave će biti automatski diskvalificirane.

RCC nije odgovoran za praćenje nepotpunih i štampanih unosa.

RCC zadržava ekskluzivno pravo postavljanja, mijenjanja i tumačenja svih uslova u vezi sa ovim konkursom bez zahtjeva za štetu ili regres bilo koje vrste.

Svaki inovativni tim/pojedinac odabran kao dobitnik daje dozvolu RCC-u, bez naknade, da koristi svoje ime i fotografiju/sliku i/ili upis u promociji ovog ili sličnih programa nagrada u budućnosti.

Svi obrasci su vlasništvo RCC-a. Podnosioci prijava mogu napraviti ili odštampati kopiju svoje prijave nakon što predaju/završe obrazac za prijavu.

RCC zadržava pravo da poništi sve nagrade dodijeljene počastima koji su na bilo koji način pogrešno predstavili svoj proizvod ili prijavu na ovo takmičenje.

Sekretarijat RCC-a će podatke podnosioca koristiti u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka Bosne i Hercegovine i internim pravilima i propisima. Sve informacije se smatraju povjerljivim i koristit će se samo u svrhe ove aktivnosti.

Rok za prijavu

Rok za prijavu je 10. oktobar 2024. godine.

Dobitnici za inovaciju Butterfly će biti objavljeni u novembru 2024.

U slučaju da su vam potrebne dodatne informacije, pišite na ButterflyInnovationAward@rcc.int

Srećno svima!

izvor: https://www.rcc.int/

Blog banner

  • O NAMA
  • BLOG
  • EDUKACIJA
  • FREELANCE PLATFORME
  • DESAVANJA
  • KONTAKT

Dobijajte redovno naše najnovije vijesti, članke i izvore u vaš inbox.


© Copyright © 2024 Freelancing. Sva prava zadržana.

Freelancing instagram