2020_11_Legalan_rad_freelance_webinar_blog_18f95df97e

U BiH je moguće legalno raditi kao freelancer, a na ovom mjestu saznajte i kako.

U zavisnosti od toga da li radite za domaće ili klijente van BiH i koju visinu prihoda ostvarujete, potrebno je da registrujete svoju djelatnost. Zakonodavstva Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine se u tom pogledu značajno razlikuju, ali im je zajedničko to što u oba entiteta postoji mogućnost legalizacije freelancing-a.

Među honorarnom zajednicom postoji dosta pravnih i ekonomskih nejasnoća u vezi sa ovim načinom poslovanja, a mi smo na odlučili da odgovorimo na neka od najčešćih pitanja:

- Da li su freelanceri dužni plaćati porez i kakve su obaveze obrtnika/vlasnika SP-a?
- Koliko je i kako se plaća porez na dohodak?
- Kako fakturisati naplatu iz inostranstva putem PayPal-a i Pioneer-a?
- Mogu li se neregistrovani pojedinci prijaviti za dobrovoljnu uplatu doprinosa?

Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja, pronašli smo u razgovoru sa Aidom Kosović i Božanom Ćordom.

Aida Kosović je pravnik sa višegodišnjim iskustvom u struci. Osnivač je Agencija Norma Consulting koja se bavi pružanjem usluga dislocirane online i offline pravne podrške za mikro, mala i srednja preduzeća koja nemaju zaposlenog pravnika.

Božana Ćorda je je osnivač agencije B office koja je specijalizovana za pružanje usluga iz domena administracije, office managment-a i podrške samostalnim preduzetnicima. Iza sebe ima 15 godina iskustva u različitim modelima zaposlenja. Aktivni je član startap i tech zajednice u Banjoj Luci.

U ovom snimku saznajte sve što ste uvijek htjeli znati o legalizaciji freelancing-a u Bosni i Hercegovini.