Zašto toliko volimo coworking

Zašto toliko volimo coworking

Vaša idealna kancelarija je vaša spavaća/dnevna/radna soba ili kafić? Ok.
Ali šta kad vam to dosadi? 

Kad se umorite od rada bez društva, i krenete da razmišljate o kolegama i potencijalnom vraćanju u korporativne vode, prikočite  odmah. Imamo rešenje - istražite gdje u okolini ima dobar coworking prostor!

Nema potrebe da se odričete svega što vam nudi freelance model rada kad već imate priliku da se umesto zapošljavanja u nekoj kompaniji samo priključite nekom coworking prostoru. Uživajte u interakciji sa ljudima i drugačijem radnom prostoru od onog kod kuće, a radite i dalje kad god i koliko želite.

Šta je coworking? 

Coworking je otvoreni, fleksibilni prostor koji omogućava članovima da unajme radni sto ili kancelariju po potrebi, umjesto da angažuju stalni kancelarijski prostor. Coworking prostori obično nude zajedničke sadržaje kao što su stolovi za rad, prostorije za sastanke, kuhinje, printeri i brzi internet, chill zone itd i stvaraju atmosferu koja podržava produktivnost i kreativnost. Osim toga, coworking prostori često pružaju priliku za saradnju između članova koji mogu dolaziti iz različitih industrija i pozadina.

 

pexels-startup-stock-photos-7070.jpg


Najveća prednost korištenja coworking prostora su mogućnosti za saradnju i umrežavanje. U tim prostorima okuplja se raznovrsna grupa talenata iz različitih industrija i područja ekspertize. Međunarodna praksa pokazuje da se u takvim okruženjima ideje, znanje i iskustvo dijele na inovativnije načine u odnosu na klasično korporativno okruženje. Uz neformalnu saradnju koja se razvija kroz svakodnevne interakcije, u ovim prostorima često se organizuju događaji, radionice i druženja koja pružaju priliku za upoznavanje novih ljudi i širenje profesionalne mreže. 
Različite vještine i iskustva članova mogu biti korisni za pronalaženje novih poslovnih prilika i partnerstava u industriji i područjima na kojima možda nikada niste razmatrali učešće. Bilo da tražite novog dobavljača, partnera za projekt ili čak suosnivača za vaš budući poslovni poduhvat, coworking prostori mogu vam pomoći da proširite dosege i razvijete poslovanje na načine koji inače možda ne bi bili dostupni.

Kroz iskustvo rada u ovakvim prostorima, imajte privilegiju da koristite prostor namijenjen isključivo poslu, koji vam pruža ambijent bez uobičajenih ometanja koja se mogu javiti radom  kod kuće ili na javnim mjestima. 
Coworking prostori često su dizajnirani s ciljem pružanja raznovrsnih radnih prostora koji mogu zadovoljiti potrebe svih članova zajednice. Ovi prostori uključuju privatne kancelarije za one koji preferiraju rad u izolaciji, zajedničke radne stolove za one koji vole dinamično okruženje, kao i tihe zone za one koji zahtijevaju mirnoću kako bi se koncentrisali na svoje obaveze.


pexels-visual-tag-mx-2566581.jpg
 

Kroz pažljivo planiranje i organizaciju, coworking prostori su kreirani kako bi podstakli produktivnost i kreativnost svojih korisnika. Pri odabiru coworking prostora, članovi imaju priliku ocijeniti različite pogodnosti koje se nude, uključujući brz internet, sale za sastanke opremljene najnovijom tehnologijom i profesionalnom opremom, telefonske kabine, usluge štampanja, a sve to bez dodatnih troškova održavanja, komunalija i ostalih režijskih troškova koji su uobičajeni u standardnim uredima, kao i prostorije za relaksaciju i odmor tako da  uglavnom već možete iz toga vidjeti da li je konkretan prostor dobra opcija za vas i vaše potrebe.


Jedna od ključnih prednosti rada u coworking prostorima je osjećaj pripadnosti zajednici i podrške. Ova atmosfera omogućava članovima da se međusobno inspirišu, dijele ideje i iskustva te pružaju podršku drugom korisnicima prostora. Osim toga, kroz raznovrsne događaje, radionice i druženja organizirana u coworking prostorima, članovi imaju priliku upoznati nove ljude i proširiti svoju profesionalnu mrežu, što može rezultirati novim poslovnim prilikama i partnerstvima.
Kada radite u okruženju gdje su svi oko vas motivirani i predani svojim ciljevima, automatski se osjećate inspirisano i odgovorno. Ovaj osjećaj odgovornosti i motivacije može biti ključan faktor u postizanju uspjeha u radu i ostvarivanju vaših poslovnih ciljeva.

 

Untitled design.png


Coworking prostori predstavljaju prilagodljivo i raznovrsno rješenje s mnogobrojnim opcijama i različitim radnim prostorima. Od privatnih kancelarija do zajedničkih radnih prostora, namijenjeni su profesionalcima s različitim preferencijama i stilovima rada. Uz to, takvi poslovni prostori obično su ekonomičnije rješenje i nude širok spektar pristupačnih opcija u usporedbi s klasičnim uredskim prostorima. Osim nižih troškova, coworking prostori nude i prilagodljivost u promjeni kapaciteta prema potrebi. Kako vaš posao raste ili se potrebe mijenjaju, prostor se lako može prilagoditi vašim zahtjevima.


Raznolikost i prilagodljivost čine coworking posebno privlačnim za freelancere, startupe i male preduzetnike  koje traže poslovni prostor bez velikih financijskih obveza i dugoročnih ugovora tipičnih za klasične kancelarijske prostore. Ako želite produktivno i inspirativno radno okruženje uz neograničene mogućnosti napretka i pristupačne troškove, coworking prostor je idealan izbor za vas.
Za frilensere, preduzetnike i druge profesionalce koji inače rade sami, coworking može doneti osećaj zajedništva i pripadnosti koji će biti krucijalan za održavanje motivacije i izbegavanje psihičkog i fizičkog sagorevanja tako karakterističnog za rad u savremenom dobu.


Zajednica i podrška koje dolaze sa članarinom u coworking prostoru mogu biti od neprocenjive važnosti za sve koji žele da napreduju i budu uspešni u svojim karijerama ili biznisima i to je ono zbog čega ih u stvari najviše i volimo.

 

Reklama

  • O NAMA
  • BLOG
  • EDUKACIJA
  • FREELANCE PLATFORME
  • DESAVANJA
  • KONTAKT

Dobijajte redovno naše najnovije vijesti, članke i izvore u vaš inbox.


© Copyright © 2024 Freelancing by JSGuru & MarketMakers. Sva prava zadržana.

Freelancing instagram