Sve što treba da znate o fiskalizaciji

Sve što treba da znate o fiskalizaciji

Ovaj put, pričamo o fiskalizaciji u Republici Srpskoj.

Šta je uopšte fiskalizacija? Fiskalizacija je proces kojim se uvodi obavezno evidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja (fiskalnih kasa ili softverskih rješenja) radi praćenja i kontrolisanja poslovanja, posebno u sferi gotovinskih transakcija. Cilj fiskalizacije je sprečavanje utaje poreza i povećanje transparentnosti u poslovanju.

Ko su obveznici?

Obveznik fiskalizacije je lice koje je registrovano za promet roba i usluga. Obveznik fiskalizacije ima obavezu da evidentira svaku pojedinačnu transakciju u trenutku transakcije, bez obzira na način plaćanja (gotovina, ček, kartica, bezgotovinska i sl.), uključujući primljene avanse za buduće transakcije, putem elektronskog fiskalnog uređaja i dužan je izdati fiskalni račun kupcu ili primaocu računa u trenutku transakcije.

Djelatnosti koje su izuzete od fiskalizacije

Uredbom o djelatnostima za čije obavljanje ne postoji obaveza evidentiranja prometa putem elektronskog fiskalnog uređaja propisano je da su od fiskalizacije izuzete sljedeće djelatnosti:
Vazduhoplovni prevoz putnika u dijelu koji se odnosi na međunarodni saobraćaj;
• pružanje bankarskih usluga i usluga osiguranja, osim mjenjačničkih djelatnosti;
• djelatnost advokata koji su članovi Advokatske komore;
Kockanje i klađenje;
• Djelatnost vjerskih organizacija;
prodaja poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na sopstvenim porodičnim gazdinstvima direktno krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seoskih i porodičnih gazdinstava i prodaja sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na pijacama, tezgama van pijaca i na otvorenom prostoru.

Svi ostali NISU izuzeti od fiskalizacije.

Ključni faktori novog sistema fiskalizacije

Ključni faktori novog sistema fiskalizacije su:
• Poslovni prostor
• Elektronski fiskalni uređaj (EFU)
•  Fiskalni račun
•  EFU dobavljači
•  Operateri fiskalnog sistema
•  Obveznici fiskalizacije

Postupak inicijalne fiskalizacije

Postupak inicijalne fiskalizacije pokreće se registrovanjem poslovnog prostora i podnošenjem zahtjeva za izdavanje (bezbjedonosnog elementa) BE i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije Poreskoj upravi elektronskim putem. Postupak inicijalne fiskalizacije okončava se izdavanjem računa obuke ili drugog računa. Operater fiskalnog sistema vrši preuzimanje BE i instalisanja EFU (elektronski fiskalni uređaj), obučava obveznika fiskalizacije za korišćenje EFU.

Proces registracije poslovnog prostora i izdavanja bezbjednosnog elementa (BE)

 • Proces registracije poslovnog prostora i izdavanje BE se odvija automatski (registracija poslovnog prostora i podnošenje zahtjeva za izdavanje BE se vrši elektronskim putem) u okviru korišćenja elektronskih usluga proske uprave.

• Zahtjev za subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije podnosiće se elektronskim putem nakon registracije poslovnog prostora i odobrenja izdavanja BE za dati poslovni prostor.

• Subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije poreskim obveznicima koji koriste LPFR (lokalni procesor fiskalnih računa) odnosno kojima isporuku EFU vrši operater fiskalnog sistema, vršiće se operateru fiskalnog sistema što znači da obveznik fiskalizacije nema u ovom slučaju obaveza po osnovu nabavke EFU tj. fiskalne kase. Subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije vršiće se prema troškovniku odobrenom od strane Ministarstva finansija.

Dinamika fiskalizacije

Pravilnik o dinamici fiskalizacije stupio je na snagu 29.03.2024. godine. U pogledu dinamike, obveznici fiskalizacije svrstani su u tri grupe: 

prvoj grupi obveznika fiskalizacije pripadaju lica koja su obveznici fiskalizacije po Zakonu o fiskalnim kasama kao i lica, koja se registruju za obavljanje tih djelatnosti do objavljivanja Javnog poziva za ovu grupu

drugoj grupi obveznika fiskalizacije pripadaju lica koja obavljaju ostale djelatnosti koje nisu oslobođene obaveze registrovanja prometa preko elektronskog fiskalnog uređaja, kao i lica koja se registruju za obavljanje tih djelatnosti do objavljivanja Javnog poziva za ovu grupu 

trećoj grupi obveznika pripadaju svi obveznici koji se registruju po proteku rokova predviđenih  pravilnikom odnosno nakon objavljivanja javnog poziva za tu grupe.

Za obe grupe obveznika fiskalizacije rok za podnošenje zahtjeva za inicijalnu fiskalizaciju je 60 dana od dana objavljivanja Javnog poziva za tu grupu.

Prva najava bila je sledeća:  U skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizcije, Poreska uprava ima obavezu da najkasnije do 29.04.2024. godine objavi Javni poziv za prvu grupu obveznika fiskalizacije.

•Javni poziv za drugu grupu obveznika fiskalizacije Poreska uprava će objaviti najkasnije u roku od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu Pravilnika odnosno najkasnije do 29.09.2024. godine.

Druga najava i najnovija vijest je da je rok za otvaranje javnog poziva za drugu grupu pomjeren sa 29.09.2024. na 29.01.2025. tako da svi koji do sada nismo imali fiskalne kase, a  potpadamo pod drugu grupu, mozemo biti mirni do kraja januara što se fiskalizacije tiče. Tada će, ako ne bude promjena, otvoriti javni poziv a mi ćemo imati 60 dana da podnesemo zahtjev za inicijalizaciju.

MENE TO NE DOTIČE - da li?

Ako ste bez detaljnog informisanja zaključili da se vas fiskalizacija ne tiče ni malo, razmilite još jednom, i savjetujemo vam da se dobro informišete u Poreskoj upravi.

Evo nekih zvaničnih odgovora na pitanja postavljena poreskoj a koja bi mogla da vam budu zanimljiva:

1. Kako podnijeti zahtjev za poslovni prostor za obveznike koji svoju registriranu djelatnost obavljaju u stambenom prostoru koje nije registrovano kao poslovni prostor?

Stambeni prostor, odnosno prostor u kome poreski obveznik ima pravo da obavlja samostalnu delatnost je poslovni prostor u smislu Zakona o fiskalizaciji. Poreski obveznik je dužan da izvrši registraciju poslovnog prostora na adresi stambenog prostora u kojem trenutno obavlja djelatnost u skladu sa propisima kojima se uređuje obavljanje samostalne djelatnosti.

2. Ako preduzetnik obavlja djelatnost bez obaveze posjedovanja poslovnog prostora, koju adresu poslovnog prostora upisuje?

Prilikom popunjavanja prijave za registraciju poslovnog prostora, u slučaju kada preduzetnik obavlja samostalnu djelatnost bez poslovnog prostora, navodi se adresa prebivališta, odnosno prebivališta, odnosno sjedišta poreskog obveznika i koristi se kao adresa poslovnog prostora.

3. Da li je prilikom popunjavanja prijave za registraciju poslovnog prostora i popunjavanja kvadrature poslovnog prostora potrebno upisati kvadraturu prostora u kojem se nalazi elektronski fiskalni uređaj ili cjelokupnog prostora koji se koristi?

Prilikom popunjavanja kvadrature poslovnog prostora potrebno je upisati kvadraturu poslovnog prostora (ili stambenog) u kojem se obavlja djelatnost, za koji postoji obaveza evidentiranja prometa roba i usluga putem elektronskog fiskalnog uređaja.

4. Ako lice fiskalizacije obavlja maloprodaju i internet prodaju u istom poslovnom prostoru, kako registrovati takav poslovni prostor?

U navedenom slučaju može se registrovati jedan poslovni prostor, a u polje djelatnosti upisuje se podatak o pretežnoj djelatnosti koju obveznik obavlja u tom prostoru.

5. Koju vrstu poslovnog prostora prijavljuju samostalni preduzetnici koji prilikom registracije delatnosti imaju izjavu „bez poslovnog prostora“ na odluci o obavljanju delatnosti?


Poreski obveznici koji imaju registrovanu djelatnost „bez poslovnog prostora“ kao vrstu poslovnog prostora prijavljuju pokretne poslovne prostore, u tom slučaju nisu dužni da u aplikaciju unose podatke o površini poslovnog prostora.

6. Da li je zaključivanje ugovora o korišćenju elektronskog sandučeta i ugovora sa operaterom fiskalnog sistema tehničko ograničenje za podnošenje zahtjeva za registraciju poslovnog prostora, zahtjeva za izdavanje sigurnosnog elementa i zahtjeva za subvencionisanje inicijalnu proceduru fiskalizacije?


Zaključivanje ugovora o korišćenju elektronskog sandučeta i ugovora sa operaterom fiskalnog sistema nije tehničko ograničenje za podnošenje zahteva za registraciju poslovnog prostora, zahteva za izdavanje sigurnosnog elementa i zahteva za subvencionisanje postupak inicijalne fiskalizacije, odnosno za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije.
Sklapanjem ugovora o korišćenju elektronskog sandučeta moguće je elektronskim putem dostaviti potvrdu o registraciji poslovnog prostora i druge akte donete u postupku inicijalne fiskalizacije u skladu sa propisima o fiskalizaciji.
Zaključivanje ugovora sa operaterom fiskalnog sistema omogućava završetak inicijalne procedure fiskalizacije, odnosno uspostavljanje fiskalne veze sa sistemom upravljanja fiskalizacijom Poreske uprave.

7. Pravno lice, u jednom poslovnom prostoru pruža više vrsta usluga, odnosno obavlja više registrovanih djelatnosti. Prilikom registracije poslovnog prostora koju će djelatnost navesti da se obavlja u poslovnom prostoru? 

Obveznici fiskalizacije, koji u poslovnom prostoru obavljaju više registrovanih djelatnosti, prilikom registracije poslovnog prostora, kao podatak o djelatnosti koja se obavlja u poslovnom prostoru, navode pretežnu djelatnost koja se obavlja u tom poslovnom prostoru.

Zaključak

Da li i dalje mislite da vas fiskalizacija ne dotiče? Odgovore na još ovakvih pitanja pronađite na sajtu poreske uprave RS. Mnoge stvari su i dalje nejasne, ali se nadamo da smo vam bar deo razjasnili. Pokušali smo da dodđemo do još nekoliko informacija, ali do zaključenja ovog teksta, poreska uprava nije odgovarala na upite.

Ako i vi imate pitanja na koja niste pronašli odogovor ni ovdje ni na sajtu poreske, pišite nam na info@freelancing.ba kako bismo sa što više pitanja zakucali poreskoj na vrata, budući da drugi vidovi kontaktiranja koji su javno dostupni na sajtovu ne funkcionišu.

Blog banner

  • O NAMA
  • BLOG
  • EDUKACIJA
  • FREELANCE PLATFORME
  • DESAVANJA
  • KONTAKT

Dobijajte redovno naše najnovije vijesti, članke i izvore u vaš inbox.


© Copyright © 2024 Freelancing. Sva prava zadržana.

Freelancing instagram