Nova runda investiranja za Native Teams u iznosu od 6,275 miliona evra

Nova runda investiranja za Native Teams u iznosu od 6,275 miliona evra

Native Teams, globalna platforma za digitalna plaćanja namjenjena frilenserima, remote radnicima i poslodavcima, ostvarila je novu rundu investiranja u iznosu od fantastičnih 6,275 miliona evra. U rundi su učestvovali prethodni investitori Native Teams-a, regionalni fondovi Eleven Ventures i Fil Rouge Capital, kao i novi investitori — korporativni fond MFG Invest i londonski Begin Capital.

Investicija je namjenjena unapređenju poslovanja na postojećim tržištima kao i daljem širenju na tržište Azije, Latana i Kavkaza.
 

Screenshot 2024-05-29 at 12.51.46.png

Kako je podelila Alex Mitrevska, Chief Evangeliest i suosnivačica Native Teams-a, nakon ove runde, na red dolazi podizanje Serije A.

"Srećni smo što možemo da najavimo uspešno zaključenje ovog kruga investicija prije serije A. To je jasan znak napretka koji je naš tim ostvario tokom protekle godine, donoseći pojednostavljenje i transparentnost u industriju kako bismo olakšali iskustvo našim korisnicima u širom svijeta. Srećni smo što imamo izuzetne, istomišljenike investitore koji nam se pridružuju na našem putovanju da unaprijedimo i osavremenimo naknade za rad u novom svijetu rada."


"Ispred nas je možda najveća tržišna prilika koju možemo da zamislimo: redefinisanje plaćanja za rad. Ova rundа finansiranja omogućava našem poslovnom modelu, koji efikasno koristi kapital, da preduzme sljedeće važne korake, šireći naše usluge na još veće tržišne segmente, u većoj mjeri i u sve više zemalja " - izjavio je CEO i osnivač Native Teamsa, Džek Torogud.

Da se prisetimo - Ko je Native Teams?

Dakle, Native Teams je all-in-one platforma koja nudi globalna rešenja za naplatu rada za frilensere, remote radnike i globalne poslodavce. Ovo uključuje alate i funkcije za upravljanje globalnim plaćanjima rada i pružanje lokalnog statusa zaposlenja koje trenutno koristi više desetina hiljada klijenata. Kompanija je osnovana u maju 2020. godine i kako saznajemo, upravo je prešla brojku od 70 zemalja širom svijeta i preko 200 zaposlenih od kojih je najveći dio tima u Srbiji i Makedoniji.
 

Screenshot 2024-05-29 at 12.54.37.png

Za sve ono što jednom prosečnom freelanceru pravi problem, Native Teams je rešenje. Ne snalazite se sa administracijom, porezima, ne pronalazite adekvatno rešenje za transfer novca, želite zdravstveno osiguranje i kompanijske benefite ali i da zadržite svoj freelance stil života? Ako ste mislili da nije moguće, varate se.

Istina je da su freelanceri u BIH u veoma nepovoljnom položaju u odnosu na recimo freelancere iz Srbije, jer Srbija, za razliku od BIH, u velikoj je meri prati odvijanje scenarija u drugim državama kada je reč o realnom položaju, ali i pravnoj regulativi frilenserskog rada.

Radeći za strane naručioce, naši frilenseri su dugo bili u mogućnosti da njihovi prihodi budu neoporezivi. Ta privilegija, međutim, išla je „u paketu” s drugim problemima.
Osim poreskih pitanja, postojali su realni problemi naplate urađenog i podizanja zarađenih sredstava, mogućnosti penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja, kao i dokumentovanja izvršenih poslova. Država se odjednom aktivirala na temu poreza i počela aktivno da se bavi freelancerima sa tog aspekta, dok s druge strane nije mnogo toga urađeno čak ni da se freelanceri priznaju kao kategorija, koja do danas još uvijek ne postoji u Zakonu.

Native teams  rešenja osmišljenja su tako da frilenserima obezbeđuju punu pravnu sigurnost u radu, izdavanje faktura, sigurnost u naplati i prijemu zarađenih sredstava i usklađenost s poreskim i radnopravnim propisima države, uz postojanje adekvatnog ugovornog odnosa s naručiocem posla.

Kako se to postiže?

Zasnivanje radnog odnosa, fakturisanje, prijem uplata, podizanje novca
Frilenser (fizičko lice koje nije zaposleno niti je preduzetnik ili vlasnik firme) može se zaposliti u Native Teams-u, čime kroz propisno zaposlenje postaje njen radnik (zaposlenik). Tom prilikom, sklapa se ugovor o radu, plaćaju se obavezni porezi i doprinosi (zdravstveno i PIO), uz vođenje pravnih poslova i knjigovodstva.

Za lica kojima formalno zaposlenje nije neophodno, Native Teams pruža druge usluge namenjene frilenserima: izdavanje faktura njihovim klijentima, prijem uplata, kao i podizanje naplaćenih sredstava.

Pored svega toga, Native Teams se stara o svim drugim relevantnim pitanjima za njegove klijente, kako na nivou države njihovog prebivališta (rezidentnosti), tako i u državama Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva i drugim državama u kojima kompanija ima svoje ispostave.
U te poslove, između ostalog, spadaju poslovna administracija, prekogranična plaćanja, dobijanje viza, radnih dozvola, priprema putne i ostale dokumentacije.

U slučaju kada frilenser podnosi zahtev za dobijanje kredita, kompanija obezbeđuje svu potrebnu dokumentaciju neophodnu s njene strane.

Sem toga, platforma omogućava pristup fleksibilnim metodama plaćanja putem ličnog e-wallet-a – digitalnog novčanika (Native Teams Wallet) i biznis kartice za poslovne troškove koja se može koristiti za fizička i online plaćanja, kao i za podizanje sredstava na bankomatu (Business Expense Native Teams ATM).
Native Teams digitalni novčanik je multifunkcionalni alat za plaćanja koji radi bez upotrebe SWIFT sistema i podržava nekoliko svetskih valuta, dok platna kartica radi na svakom bankomatu širom sveta.
 

Screenshot 2024-05-29 at 13.40.16.png

Tipični korisnici usluga Native Teams-a

Korisnici sistema Native Teams su ljudi koji se bave raznim zanimanjima i poslovima. Najviše ih je iz informatičke i kreativnih i kulturnih industrija (programeri i drugi IT stručnjaci, grafički i druge vrste dizajnera, slobodni umetnici), ali i iz drugih delatnosti, kao što su građevinski radnici.

Kako funkcionišu uplate?

Kad Native Teams izda račun frilenserovom klijentu i nakon što on uplati, ta sredstva su vidljiva na digitalnom novčaniku korisnika.

Velika komparativna prednost je cena naknada za ove usluge jer je znatno niža od onih koje naplaćuju poznati strani procesori plaćanja.

Primera radi, cena paketa koja iznosi 19 evra namenjena je za uplate do 1500 evra. Takav plan bi kod konkurenata s prosečnom provizijom od 3% koštao dvostruko više.

Detaljno smo o ovome već  pisali pa ako ste propustili prethodni blog na ovu temu, možete ga pročitati ovdje a pogledajte i video koji ovo detaljno objašnjava.

 

Bukirajte sastanak sa nekim od agenata koliko danas, i prepustite stvari profesionalcima, dok sebi ostavljate više vremena da radite ono u čemu ste najbolji.

Srećan freelancing!

 

 

 

Author image

Milica Kaurin

Autor

Reklama

  • O NAMA
  • BLOG
  • EDUKACIJA
  • FREELANCE PLATFORME
  • DESAVANJA
  • KONTAKT

Dobijajte redovno naše najnovije vijesti, članke i izvore u vaš inbox.


© Copyright © 2024 Freelancing by JSGuru & MarketMakers. Sva prava zadržana.

Freelancing instagram