Nije lako biti digital nomad

Nije lako biti digital nomad

Šta je digital nomad i kako postati jedan?

Svi već dobro znaju šta znači pojam "freelancer", osim našeg zakona, koji izgleda jedini ne zna. Ali, šta je to digital nomad? Zar nije to isto? Pa... nije baš. Freelancer možete biti iz udobnosti svog stana, ali da biste nosili laskavu titulu digital nomada, morate uzeti laptop pod ruku i otputovati negde. Ako ste pomislili, "pa dobro, šta je tu teško?" – ovo je pravi tekst za vas.

Ideja da postanete digital nomad možda vam je već prošla kroz glavu, naročito ako ste ikada sanjali o potpunoj slobodi – slobodi da živite po svojim pravilima, dok istražujete svet i radite na daljinu. Verovatno ste na Instagramu ili YouTube-u videli ljude kako rade s laptopom na plaži, u kafiću s pogledom na more, i sve deluje idilično. Iako je taj stil života privlačan, stvarnost digital nomada nije uvek tako jednostavna. Postati digital nomad zahteva promenu životnog stila, ozbiljnu pripremu, i mentalitet koji podržava takvu slobodu.

Freelansanje iz udobnosti svog doma je jedno, a živeti i raditi u stalno promenljivim okruženjima širom sveta je nešto potpuno drugačije. Ako vas ta ideja ne plaši, onda ste spremni da pređete na sledeći korak – transformaciju u digital nomada.

Provešćemo u vas kroz ključne korake kako biste uspješno prešli s tipičnog, svakodnevnog posla od 9 do 5 na fleksibilan, avanturistički život digital nomada. Istražićemo šta vam je sv potrebno – od sređivanja vaših finansija, do uspostavljanja stabilnih izvora prihoda, te kako izbjeći najčešće zamke koje mogu doći na put. Pripremićemo vas za sve faze ovog putovanja, tako da možete živjeti onako kako želite, slobodno i bez pritisaka.

Faza 1: Godinu dana prije nego što započnete svoje digital nomad putovanje

 Ako ozbiljno razmišljate o prelasku na digital nomadski stil života, planiranje mora početi najmanje godinu dana unapred. Ovo je period u kojem ćete postaviti čvrste temelje za buduću slobodu.

1. Izgradite svoj financijski back-up

Jedna od najvećih grešaka koju mnogi novi digital nomadi prave je to što ne planiraju dovoljno dobro svoje finansije. Iako ovaj način života može izgledati bezbrižno, u stvarnosti zahtijeva pažljivo upravljanje novcem. Na primjer, uvijek se preporučuje da imate najmanje 10.000 evra ušteđevine prije nego što se odlučite za život na putu. Ovaj financijski back up pružiće vam sigurnost i smanjiti stres, jer nećete morati brinuti o tome kada će stići sljedeća plata. Osim toga, imati te zalihe znači da ćete imati fleksibilnost da investirate u neophodne alate, pa čak i potražite stručne savjete ako vam zatreba pomoć u planiranju.

Uz to, posjedovanje finansijske rezerve omogućiće vam miran san. Ako se nešto neočekivano dogodi (a često se dogodi), nećete biti u stranoj zemlji bez novca ili bez mogućnosti da se vratite kući.

2. Počnite da razvijate dodatni posao (Side Hustle)

Jedan od najvažnijih aspekata digital nomadstva je sposobnost da zaradite novac s bilo koje lokacije. Iako mnogi misle da će zadržati svoj posao na daljinu kod trenutnog poslodavca, to može biti pomalo rizično. Ne želite se naći na Baliju ili negdje u Meksiku i iznenada saznati da ste ostali bez posla. Zato je pametno pokrenuti dodatni posao (side hustle), nešto što s vremenom možete proširiti u posao s punim radnim vremenom. Bilo da se radi o freelancingu, online prodaji, vođenju bloga, ili nekom drugom obliku online poslovanja, radite na tome da izgradite održiv način zarade koji vam omogućava fleksibilnost.

Ako niste sigurni kako započeti, uvijek je dobra ideja potražiti mentora. Nekoga ko je već prošao ovim putem i može vam olakšati stvari, a alati poput Upwork, Fiverr ili čak pokretanje Shopify prodavnice su odlični početni koraci.

3. Odredite svoj “broj slobode”

Vaš broj slobode je zapravo iznos novca koji vam je mjesečno potreban da živite udobno dok putujete. Kada shvatite koliki vam prihod treba da bez stresa pokrivate sve troškove, moći ćete da postavite ciljeve i fokusirate se na njihovo dostizanje. A kada to postignete, živjet ćete slobodno, a možda čak i uspjeti da zaradite više nego što biste to mogli u tradicionalnom poslu.

Faza 2: Šest mjeseci prije nego što se odlučite na skok


Sada kada se datum vašeg odlaska bliži, vrijeme je da pojednostavite svoj život i stabilizirate svoje prihode. U ovoj fazi, sve postaje stvarno – sada je trenutak da ozbiljno počnete raditi na tome da vaš prijelaz bude što više gladak.

1. Pojednostavite i smanjite

Dok se pripremate za prelazak u nomadski život, trebate početi rješavati se svega što vas opterećuje. Ako imate kuću, razmislite o njenom iznajmljivanju kako biste imali pasivan prihod. Prodajte sve što vam ne treba, od namještaja do nepotrebnih gadgeta. Pojednostavljivanje života čini prijelaz lakšim, a osjećat ćete se lakše i slobodnije kad se oslobodite svih tih stvari. Također, prihvatite minimalistički način života – iznenadićete se koliko vam zapravo malo treba kad počnete putovati.

2. Stabilizujte svoje izvore prihoda

Šest mjeseci prije nego što krenete, trebate osigurati da su vaši izvori prihoda stabilni. Ako ste radili na svom dodatnom poslu, sada je vrijeme da ga povećate, osigurate više klijenata ili automatizujete dijelove poslovanja. Cilj je imati stabilan prihod koji možete osloniti kad započnete svoj novi stil života.

Faza 3: Tri mjeseca prije polaska

Tri mjeseca prije odlaska, fokus bi trebao biti na pravnim i logističkim pripremama. Ovo je ključan period kada trebate riješiti sve što se tiče dokumenata, bankovnih računa i drugih važnih stvari.

1. Provjerite svoje pravne dokumente

Pobrinite se da su vaši pasoš, vozačka dozvola i vize važeći. Ovo je također vrijeme za rješavanje poreza, bankovnih računa i drugih administrativnih detalja koje trebate imati pod kontrolom prije nego što krenete.

2. Postavite više bankovnih računa i kreditne kartice

Pametno je imati više bankovnih računa – barem dva – kako biste imali sigurnosnu mrežu. Isto vrijedi i za kreditne kartice. Prijavite se za kartice s visokim kreditnim limitima koje vam mogu biti korisne za rezervaciju letova, iznajmljivanje automobila ili hitne slučajeve dok ste na putu.

Faza 4: Mjesec dana prije odlaska

Kada je ostao samo mjesec dana do vašeg puta, vrijeme je da završite sve zadatke kod kuće i pripremite se za veliki odlazak.

1. Završite poslove kod kuće

Pozavršavajte sve administrativne poslove koje imate

2. Otkažite pretplate

Ne zaboravite da otkažete sve pretplate koje nećete koristiti dok putujete. Ako imate stvari koje ne nosite sa sobom, razmislite o iznajmljivanju skladišta ili pohrani kod porodice.

3. Digitalna sigurnost

Kao digitalni nomad, često ćete koristiti javne Wi-Fi mreže, što vas može učiniti ranjivim na hakerske napade. Kako biste zaštitili svoje podatke, koristite VPN (virtualnu privatnu mrežu) za sigurno pregledanje interneta. Također, redovno ažurirajte svoje lozinke, koristite dvostupanjsku autentifikaciju i izbjegavajte pohranu osjetljivih podataka na nesigurnim lokacijama. Time ćete osigurati da vaši poslovni i lični podaci ostanu zaštićeni dok putujete i najbolje opcije za sve ovo pronađite obavezno prije nego što se otisnete u svijet.

Faza 5: Nakon što postanete digital nomad

Napravili ste skok – čestitamo! Ali sada dolazi pravi izazov. Moraćete  da se prilagodite ovom novom načinu života i ostanete fokusirani.

1. Zadržite dobre navike

Jedna od najvažnijih stvari je održavati disciplinu. Sloboda putovanja na predivna mjesta može vas lako odvući od posla, ali važno je imati rutinu i produktivne navike kako biste uspješno balansirali između posla i uživanja.

2. Povežite se s istomišljenicima

Jedna od najtežih stvari kod života digitalnog nomada je ostaviti prijatelje i porodicu i otići, bilo da idete na mjesec, pet mjeseci ili 5 godina. Ali dobra vijest je da možete izgraditi novu mrežu prijatelja i kolega na putu. Pridružite se coworking prostorima, posjetite događaje za nomade, ili se pridružite online zajednicama – gdje god da idete, pronaći ćete ljude koji dijele vaš stil života.

3. Zdravlje i balans

Napravite sebi rutinu koja će vam omogućiti da redovno vjezbate, hranite se zdravo i komunicirate sa prijateljima i porodicom. Na taj način ćete očivati fizičku i mentalnu stabilnost i izbjećićete osjećaj izoliranosti.

4. Nikad ne prestajte učiti

Svijet digitalnog poslovanja stalno se mijenja, pa je važno da budete u toku. Učite nove vještine, pratite industrijske trendove, i uvijek tražite načine kako možete unaprijediti svoje poslovanje jer u suprotnom, vaš život digital nomada mogao bi se završiti brže nego što ste isplanirali.

Zaključak: Započnite svoje digital nomad putovanje već sada

Digital nomad način života je fantastičan način da se oslobodite tradicionalnih granica posla i putujete svijetom. Međutim, zahtijeva pripremu, disciplinu i pozitivan stav. Slijedeći ovaj vodič, na dobrom ste putu ka životu punom slobode, avanture i financijske sigurnosti. Svako digital nomad putovanje počinje s prvim korakom, bez obzira koliko dalek put možda djelovao. Ne dozvolite da vas strah ili nesigurnost zadrže. Ovaj način života nije rezervisan samo za privilegirane – s pravilnim planiranjem i pravim stavom, svako može postati digital nomad. Zamislite svijet koji vam je na dohvat ruke, prilike koje vas čekaju u svakom novom gradu, i slobodu da živite onako kako ste oduvijek sanjali. Svijet je vaš, sve što trebate je odlučiti se i krenuti! Zašto ne biste počeli planiranje već danas?

 

 

 


 

Blog banner

  • O NAMA
  • BLOG
  • EDUKACIJA
  • FREELANCE PLATFORME
  • DESAVANJA
  • KONTAKT

Dobijajte redovno naše najnovije vijesti, članke i izvore u vaš inbox.


© Copyright © 2024 Freelancing. Sva prava zadržana.

Freelancing instagram