Kako do klijenata na društvenim mrežama

Kako do klijenata na društvenim mrežama


Facebook, LinkedIn, Instagram i mnoge druge društvene mreže otvaraju vrata širokom spektru potencijalnih klijenata u gotovo svakoj niši koju možete zamisliti. Da li ste znali da više od pet miliona kompanija aktivno oglašava svoje proizvode i usluge na Facebooku? A to je samo početak. Još milioni kompanija održavaju poslovne stranice na drugim značajnim društvenim platformama. Društveni mediji postali su vitalan alat za organizacije koje žele da privuku pažnju, angažuju talente i podignu svest o svom brendu.

Sada se postavlja pitanje: Kako freelancer može iskoristiti snagu društvenih mreža da pronađe nove klijente? Od hladnih poziva do aktivnog učešća u Facebook grupama, postoji niz strategija koje možete primeniti kako biste promovisali svoje usluge.

Krenite prvo od izgradnje čvrstog online prisustva. Odaberite društvene platforme koje najbolje odgovaraju vašim poslovnim ciljevima, a zatim postavite atraktivne poslovne profile koji detaljno opisuju vaše usluge. LinkedIn, na primer, može poslužiti kao svojevrsni virtuelni CV, gde možete istaći svoje profesionalno iskustvo, veštine i referentne projekte.

Vaša biografija i naziv vašeg radnog mesta trebaju biti jasni, relevantni i prepoznatljivi. Iako kreativnost ima svoje mesto, nemojte koristiti nejasne ili pretenciozne izraze koji mogu zbuniti potencijalne klijente. Izrazi poput "social media ninja" su besmisleni i zbunjujući. Isto važi i za nazive  kao što su "brand warrior" ili "digital overlord".  Pratite trendove i koristite relevantne termine kako biste olakšali pronalazak vašeg profila.

Kreativne agencije će, na primjer, tražiti određene termine — kao što je „specijalista za digitalno oglašavanje“ — na Facebooku ili LinkedInu. Naziv posla kao što je "reklamni nindža" neće se pojaviti u rezultatima pretrage.

Imajući ove stvari na umu, postavite svoje stranice na društvenim mrežama, a zatim ih optimizujte za pretraživače. Budite jasni o tome ko ste, čime se bavite i šta vam daje konkurentsku prednost.

Zatim preduzmite sledeće korake da pronađete nove klijente:

Neka Instagram bude vaša kreativna baza

instagram-business-account.png
 

Vizuelna umetnost i kreativnost su glavna odlika Instagrama, što ga čini savršenom platformom za sve kreativce, od fotografa do grafičkih dizajnera. Kao freelancer, ovde možete istaknuti svoju jedinstvenu kreativnost i angažovati publiku na potpuno nov način.

Pronađite svoj glas na Instagramu tako što ćete deliti svoje remek-delce i podstaći interakciju sa pratiocima. Neka komentari budu vaši saveznici – pitajte svoju publiku šta im se sviđa, a šta ne, i ohrabrite ih da podele svoje misli.

Na primer, ako ste stručnjak za web dizajn, neka vaš profil bude galerija izuzetnih web stranica koje ste stvorili. Ovo nije samo prikaz vaših veština, već i realnih očekivanja koja potencijalni klijenti mogu imati.

Postavite se profesionalno tako što ćete promeniti svoj Instagram nalog u business nalog. Osim što ćete delovati ozbiljno, ova promena će vam doneti pristup naprednim analitičkim alatima koji će vam pomoći da bolje razumete svoju publiku. Ne zaboravite da napišete privlačnu biografiju i uključite link koji vodi do vaše web stranice ili LinkedIn profila kako biste olakšali pristup vašem radu.

Društveni mediji se brzo menjaju, pa budite sigurni da pratite najnovije trendove na Instagramu. Osim što ćete zadržati korak sa vremenom, iskoristite trendove da prikažete kako su vas inspirisali. Korišćenjem relevantnih hashtagova, omogućićete potencijalnim klijentima da lakše pronađu vaš sadržaj. 

Iskoristite LinkedIn domet
Here’s-How-to-Use-LinkedIn-to-Recruit-Top-Talent-Blog-640x427.jpg

Više od 98% kompanija sa liste Fortune 500 koristi LinkedIn.

LinkedIn je jedan od najmoćnijih alata u vašem marketinškom arsenalu. Premium korisnici mogu slati InMail poruke kompanijama iz cijelog svijeta, uključujući i one s kojima nisu povezani.

Ako imate osnovni račun, možete ili nadograditi na plaćeni plan ili se prijaviti za 30-dnevnu besplatnu probnu verziju (ako vam je dostupna).

Potražite potencijalne klijente i pregledajte njihove profile kako biste pronašli zajednički jezik.

Na primjer, freelanceri koji se bave pisanjem članaka iz oblasti medicine, mogu se obratiti privatnim klinikama, ljekarima i drugim medicinskim stručnjacima. Druga opcija je da stupite u kontakt sa digitalnim agencijama i PR firmama.

Neka vaša poruka bude kratka i sažeta. Zamislite LinkedIn InMail kao aplikaciju za razmjenu poruka, a ne kao uslugu e-pošte. Predstavite se, spomenite svoje usluge i završite poruku pitanjem kako biste nastavili razgovor.

Dajte do znanja svojim potencijalnim klijentima da ste upoznati s njihovim proizvodima ili uslugama.

Izrazite svoj entuzijazam prema onome što imaju za ponuditi. U isto vrijeme, pokušajte pokazati svoju vrijednost i kako biste mogli doprinijeti kompaniji.

Pridružite se Facebook grupama
4902935-1-scaled.jpg

Kada se radi o pronalaženju poslovnih prilika, Facebook grupe mogu postati vaš tajni izvor uspeha. Ključ je u znati kako da ih iskoristite. Pridruživanje grupama koje su usmerene na vašu industriju ili nišu može vam doneti značajne koristi.

Recimo da ste pisac. Grupa "Binders Full of Writing Jobs" ili "Calls for Submissions" su samo neki od primera gde možete pronaći relevantne ponude. "Freelance Content Marketing Writer" je takođe odličan izbor za one u marketingu.

Ali samo pridruživanje grupi nije dovoljno. Da biste stvarno iskoristili potencijal, morate se predstaviti zajednici i postati aktivni član. Nemojte samo ispaljivati svoje usluge ili ostavljati linkove ka vašoj web stranici, jer takvi postovi obično prolaze neprimećeno.

Umesto toga, izgradite prave veze tako što ćete se uključiti u razgovore. Podelite svoje znanje i iskustvo sa drugima, postavljajte pitanja i budite korisni. Vaš cilj je da postanete prepoznatljivi član koji doprinosi zajednici.

Dodajte grupe u svoje prečice kako biste brzo pristupili najnovijim objavama. Ostavljajte komentare koji pokreću razgovore i dijelite korisne savete. Na ovaj način, istaći ćete se iz mase i privući pažnju potencijalnih klijenata.

Isto pravilo važi i za Twitter (X). Aktivno se uključite u ćaskanja na ovoj platformi i delite relevantan sadržaj koji podstiče razgovore. Takođe razmotrite pridruživanje LinkedIn grupama kako biste se povezali sa potencijalnim klijentima. Online zajednice su mnogo više od mesta za učenje - one vam pružaju priliku da izgradite profesionalnu mrežu.

Taktički podesite svoju strategiju za društvene mreže.

Pronalaženje novih klijenata na društvenim mrežama zahtijeva vrijeme. To također zahtijeva dobro osmišljenu strategiju koja je u skladu s vašim ciljevima.

Razmislite o tome gdje se trenutno nalazite, šta želite postići i kako izgleda vaš idealan klijent, i krenite u osvajanje novog tržišta.

Srećan freelancing!

 

Author image

Milica Kaurin

Autor

Reklama

  • O NAMA
  • BLOG
  • EDUKACIJA
  • FREELANCE PLATFORME
  • DESAVANJA
  • KONTAKT

Dobijajte redovno naše najnovije vijesti, članke i izvore u vaš inbox.


© Copyright © 2024 Freelancing by JSGuru & MarketMakers. Sva prava zadržana.

Freelancing instagram