KAKO BITI LEGALAN FREELANCER - BEZ REGISTRACIJE BIZNISA

KAKO BITI LEGALAN FREELANCER - BEZ REGISTRACIJE BIZNISA

Koliko puta ste do sad čuli da se morate registrovati kao obrtnik/samostalni preduzetnik, ili osnovati kompaniju da biste mogli legalno da poslujete sa stranim i domaćim klijentima? Znate li da postoji način da sav posao obavljate potpuno legalno a da pritom ne morate da se brinete o birokratiji i porezima već da neko drugi to sve radi umjesto vas?
Predstavljamo vam Native Teams!

Native Teams je platforma koja olakšava plaćanja svim ljudima koji rade na daljinu, a samostalne su djelatnosti ili su obične fizičke osobe bez poslovno-pravnog statusa (dakle, nisu vlasnici obrta/samostalni preduzetnici ni kompanije, već freelanceri u izvornom obliku). Osnovan je u UK prije četiri godine i do sada se proširila na preko 66 zemalja u cijelom svijetu.

Native Teams može biti odgovor na vaša najučestalija pitanja:

  • Kako da pošaljem klijentu fakturu kao fizičko lice?
  • Kako da osiguram naplatu za odrađeni posao?
  • Kako da imam kompanijske benefite a radim kao freelancer?
  • Kako da ne moram sam da se brinem o porezima i doprinosima?

Interes za ovakvom platformom nije neobičan s obzirom na to da ona svoje korisnike i klijente zapošljava kao svoje radnike, u stalni radni odnos na način da:

  • daje standardni ugovor o radu,
  • plaća  doprinose (zdravstveno i penziono), poreze 
  • vodi pravne poslove i knjigovodstvo, kako na nivou države u kojoj su rezidenti (sva poslovna administracija, aplikacije za kredite, prekogranična plaćanja, itd.), tako i u državama Europske unije i drugim državama u kojima Native Teams ima svoje ogranke, gdje  pomaže oko viza, radnih dozvola, putne i ostale dokumentacije što je jedan veliki korak za sve one koji žele da rade iz neke druge države. 

Ovdje, na njihovom sajtu, između ostalog možete proveriti i da li se vaša željena država nalazi na spisku.

Screenshot 2024-02-21 at 18.10.48.png

Platforma takođe omogućava pristup fleksibilnim metodama plaćanja putem personalnog digitalnog novčanika (Native Teams Wallet) i bankomat kartice za poslovne troškove (Business Expense Native Teams ATM) kojom mozete plaćati i podizati novac bilo gde u svijetu.

Screenshot 2024-02-07 at 15.17.12.png


Što se tiče naše regije, sjedište kompanije je u Skoplju, a Native Teams ima svoje ogranke u Srbiji i Hrvatskoj, u kojima, ukupno, radi sedamdesetak zaposlenih. Što se tiče korisnika usluge Native Teamsa, sada ih u svijetu ima nešto više od 90.000.

“Korisnici usluga ljudi su koji iz raznih razloga ne žele osnovati sopstvenu kompaniju ili se registrovati kao samostalni preduzetnik/obrtnik, a žele imati sve pogodnosti koje pruža stalni radni odnos. Na našoj je platformi objedinjeno sve što im je potrebno za uredno poslovanje.”  - rekao nam je naš sagovornik, Luka Jovanović.

“Najviše ih je iz informatičke te kreativnih i kulturnih industrija (programeri i drugi IT stručnjaci, grafički i druge vrste dizajnera, slobodni umjetnici), ali i iz drugih djelatnosti, kao što su građevinski radnici i dostavljači hrane.”

Kako Native Teams funkcionše?

Potrebno je da se registrujete na njihovom websajtu i tad  dobijate i svoj digitalni novčanik. I to je to, spremni ste. Na taj novčanik stižu sva sredstva koja ste zaradili tokom jednog kalendarskog mjeseca, bez obzira na to od kuda ta sredstva dolaze, od vaših klijenata iz BIH ili iz inostranstva.

Unutar platforme postoji i poseban, vrlo fleksibilan sastav za izdavanje računa, u kojem  možete kreirati fakture u ime kompanije Native Teams. Oni, kao poslovno-pravni subjekt, izdaju račun vašem klijentu, i nakon što klijent uplati, ta sredstva su vidljiva na vašem digitalnom novčaniku. Prilično je prosto.

Na temelju tog iznosa, računovodstvo izračunava sve vaše obaveze prema državi i drugim entitetima i plaća ih. Ono što ostane je vaša zarada. 

Šta dobijate?

  • Vreme koje gubite na papirologiju – Native Teams se bavi svim administrativnim poslovima i poslovima usklađenosti u vaše ime, tako da se možete fokusirati na ono što je najvažnije.
  • Fleksibilnost i prilagođavanje – pružaju vam fleksibilnost i potpuno prilagođena rješenja za vaše individualne preferencije i potrebe.
  • Uštedu vremena i novca – Stručni timovi će se nositi s najzamornijim birokratskim aspektima vašeg posla, ostavljajući vam slobodu da se usredsredite na ono što radite najbolje i uštede vam dragocjeno vrijeme i novac.
  • Dodatno prilagođavanje s dodacima – svoju platformu Native Teams možete još više prilagoditi kupovinom dodataka koji su u skladu s vašim potrebama. Dodaci za individualne planove uključuju radne vize i dozvole, dodatne beneficije za zaposlene, rezervacije putovanja, coworking prostore, sedmičnu platu i još mnogo toga. 
  • Stručno vođstvo – Uvijek se možete osloniti na lokalne timove za poreze i usklađenost za svako pitanje plaćanja, zapošljavanja i poreza na svakom koraku vašeg profesionalnog puta.
  • Lokalnu podršku i komunikaciju – ideja Native Teams-a je da postanu vaš pouzdan saveznik na keg se uvijek možete osloniti za nesmetanu i jasnu komunikaciju i efikasno iskustvo na platformi.

Native Teams fee i planovi

Vaša obaveza prema Native Teams je mjesečna naknada koja zavisi od toga koliko zarađujete i koji plan odaberete.
Postoje 3 različita plana, i možete ih pogledati na narednoj slici:

Screenshot 2024-02-07 at 15.09.24.png

Remoter

Najpopularniji plan je Remoter kod kog mjesečna naknada ima tri kategorije i startuje od 49$ ukoliko vaš promet ne prelazi 1500$ mjesečno.
Napravljen je za ambiciozne profesionalce koji traže konačnu stabilnost, fleksibilnost i nezavisnost koja nadilazi tradicionalne strukture zapošljavanja i prilagođava se jedinstvenim potrebama i zahtjevima modernih trendova rada. Plan Remoter kombinuje najbolje od oba svijeta – pruža vam službeni status zaposlenja i beneficije kao što su zdravstvena zaštita, osiguranje i penzije, dok vam daje fleksibilnost da radite za svoje klijente pod vašim vlastitim uslovima. 

Payments

Ukoliko vam nije potrebno regularno zaposlenje i samo tražite platformu preko koje ćete slati fakture kao fizičko lice  i primati novac onda je Payments plan idealan za vas. 
Brzo prebacite novac na vas bankovni račun ili raspolažite svojim novcem preko Native teams kartice. 
Ono što je ogromna prednost ovog plana je da nakon što izmirite naknadu od 19$ nemate više nikakvih naknada što ovu platformu bitno razlikuje od ostalih popularnih koje uglavnom pored mjesečne naknade za karticu takođe uzimaju i proviziju od vaše zarade, na primeru od recimo 1500$ platite skoro 40$ fee.

Tax management

Tax management plan namjenjen je onima koji žele da otvore firmu u inostranstvu. Za vas Native teams otvara i vodi LLC u UK.  Za to opredeljuju dva tipa freelancera:

  • Oni koji imaju visoka primanja i žele da minimiziraju porez koji placaju, koji u UK-u iznosi 19% fiksno na profit, dok se troškovi oduzimaju i nisu oporezivi, 
  • Oni koji pokreću novi startap ili ecommerce biznis, jer se u UK dobija business bank account koji se lako povezuje sa Stripe-om i mogu odmah da krenu sa prodajom svojih usluga ili proizvoda.

Kako se nedostatak legalnog zapošljavanja i redovnih beneficija zaposlenih ističe kao najznačajniji izazov u freelancingu, uz dodatnu različitu regulativu u entitetima BIH, Native Teams dolazi do sjajnog rješenja za transformaciju vaše nezavisne karijere. Naša je preporuka da iskoristite sve prednosti legalnog zaposlenja, a istovremeno uživate ​​u slobodi koju nudi freelancing.

Jeste li spremni za sve prednosti legalnog zapošljavanja? Započnite odmah!

Detalje i više o svemu pogledajte na njihovom sajtu.

 

Author image

Milica Kaurin

Autor

Reklama

  • O NAMA
  • BLOG
  • EDUKACIJA
  • FREELANCE PLATFORME
  • DESAVANJA
  • KONTAKT

Dobijajte redovno naše najnovije vijesti, članke i izvore u vaš inbox.


© Copyright © 2024 Freelancing by JSGuru & MarketMakers. Sva prava zadržana.

Freelancing instagram