Intervju sa freelancerom - Mara Božinović

Intervju sa freelancerom - Mara Božinović

 

Prije svega, želimo da ti se zahvalimo što si izdvojila vrijeme da razgovaraš sa nama!

Možeš li nam reći koliko dugo se baviš freelancingom i šta zapravo radiš?

Full-time freelancerica sam posljednje tri godine (od 2021.). Prevoditeljica sam, prof. engleskog i talijanskog, content i copywriter i Upwork mentorica. Imam 16 godina iskustva u educiranju i pružanju jezičnih usluga.

Jezične barijere pretvaram u mostove kristalno jasnim prijevodima tako ciljana publika ni ne zna da su prijevod. Prevodim i pišem sadržaj za web, blogove, newslettere, landing stranice. Žena sam od riječi u svakom smislu.

Kao Upwork mentorica freelancerima skraćujem put do uspjeha na Upworku korisnim i odmah primjenjivim savjetima.

Da se osvrnemo na početak tvoje karijere. Kako si odlučila da kreneš da se baviš svojim poslom?

Od malih nogu su me privlačili jezici i poučavanje i znala sam da želim povezivati ljude pomoću riječi i jezika. Nema mi dražeg, ljepšeg ni prirodnijeg posla od prenošenja znanja i premošćivanja jezičnih barijera. Moj posao je zato stvarno i moj poziv.

Završila sam Filozofski fakultet u Splitu, a radila sam u državnim školama, školama stranih jezika i na fakultetu American University of the Middle East u Kuvajtu. O full-time freelancingu sam razmišljala od 2017., a na njega sam se odlučila ljeti 2021. Na freelancing sam gledala kao novi jezik kojim moram ovladati. Bilo je jasno da neće biti lako, ali sam odlučila pokušati.

Kako si došla do prvog projekta i kako je to sve izgledalo?

Prve freelance projekte dobila sam preporukama od usta do usta. Ali, većina tih preporuka je bila offline, a svi se sjećamo se globalne situacije 2021. I ja sam kao i većina trebala (za)raditi online pa sam se registrirala na najveću freelance platformu Upwork koja spaja klijente i freelancere iz cijelog svijeta. I tamo je sve krenulo.

Na početku nisam puno znala o tome kako sve to funkcionira, ali sam naučila putem, istraživanjem i metodom pokušaja i pogreške. Upwork dobro radi ako tako radiš i ti. Prvi projekti su bili manji i poslužili su mi kao stepenica prema većima i dugoročnijima.

Šta su bili najveći izazovi na početku freelance karijere?

Najveći izazovi su mi, kao i većini, bili financijski aspekt, privlačenje klijenata i dobivanje social proofa. Financijski dio sam pokrila potporom za samozapošljavanje iz Europskih fondova.  Tako sam imala prijeko potrebnu financijsku podlogu za razvoj freelance karijere.

Ni ostali izazovi nisu bili mali ni lagani i zato često kažem da mi je freelancing bio kao novi jezik koji moram “progovoriti”. Na izazove sam gledala kao na gramatičke konstrukcije koje moram "rastaviti" i razumjeti. Strpljivo i opet ispočetka ako treba sve dok mi njihova upotreba ne bude prirodna.

Registracija na Upwork bila je značajan faktor u tom procesu. Na njemu sam izbrusila prezentacijske i pregovaračke vještine i suzila nišu. Usmjerila sam se na lokalizaciju sadržaja. Lokalizacija je prilagodba teksta ciljanom tržištu - korak dalje od prijevoda.

Sljedeći je bio stvaranje sadržaja – content i copywriting na zahtjev klijenata. Došao je jednako prirodno kao što mi dolazi educiranje. I tako se moja jezična priča se nadogradila i zaokružila.

Možeš li nam reći malo više o fondovima za samozapošljavanje, kako je to sve funkcionisalo?

Za fondove za samozapošljavanje čula sam na prilikom prijave evidenciju nezaposlenih osoba na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje i na društvenim mrežama. Do informacija sam došla online na stranici mjere.hzz.hr, i čitanjem iskustava drugih korisnika, najviše u Facebook grupama. Cilj mjera je financijska podrška nezaposlenim osobama koje odluče pokrenuti vlastiti posao i traje 24 mjeseca.

Procedura nije bila previše komplicirana, ali zahtijeva pripremu i pažnju. Napisala sam poslovni plan uz pomoć knjigovotkinje i predala ga online. Čekala sam nekoliko tjedana na odgovor. Prvi plan je odbijen pa sam predala novi. Nakon odobrenja, uslijedio je proces potpisivanja ugovora i isplate sredstava. meni je procedura je trajala oko tri mjeseca, ali zna to biti i brže.

Fondovi za samozapošljavanje su mi bili vjetar u leđa i ključni faktor u pokretanju vlastitog posla. Preporučujem svima svima koji razmišljaju o freelancingu i samozapošljavanju da se informiraju i iskoriste ih.

Mara Božinović Upwork Freelance.jpg


Kako određuješ svoje tarife i imaš li neki savjet kada pričamo o pregovaranju s klijentima o cijeni?

Tarife određujem tako što uzmem u obzir svoje znanje, vještine, iskustvo i specifične zahtjeve projekta. Naravno, istražim i cijene na tržištu. U pregovorima nastupam transparentno i samouvjereno.

Ako klijenti traže neodrživo niske cijene, objasnim im da po cijeni fast food jela ne mogu dobiti večeru od nekoliko sljedova u Michelinovom restoranu. Ovo free u imenici freelancer označava slobodu u radu, a ne besplatni rad. Jasno pokažem vrijednost koju klijent dobiva i branim svoje cijene konkretnim primjerima prijašnjih rezultata.

Ne snižavam cijene ispod meni prihvatljive granice. Umjesto toga, eventualno ponudim prilagodbu obujma usluge kako bih se uklopila u klijentov budžet, a da pritom ne ugrozim kvalitetu. Pregovaranje nije samo stvar dogovora o cijeni, nego i izgradnje povjerenja i međusobnog razumijevanja.

Da li je u CRO freelancer prepoznat kao poreska kategorija, i kolika su izdvajanja za porez? Kod nas svaki entitet ima svoja pravila i prilično nam je konfuzno, da li je kod vas bolja situacija?

Freelancer u Hrvatskoj nije posebno prepoznat kao porezna kategorija, već ulazi u opći porezni sustav kao i drugi samozaposleni. Rada freelancera u Republici Hrvatskoj uređen je tako da freelancing predstavlja obavljanje gospodarske djelatnosti i(li) honorarnog posla i može se obavljati kao fizička osoba i kao pravna osoba/obrt, a može otvoriti i tvrtku (j.d.o.o. ili d.o.o.)

Ako se krene u svijet freelancinga kao fizička osoba, navedene aktivnosti će se tretirati kao drugi dohodak, te se najčešće sklapaju ugovori o djelu ili autorski ugovori za obavljanje poslova. Izdvajanja za porez i doprinose variraju ovisno o načinu poslovanja.

Obrt s paušalnim oporezivanjem najčešći je odabir freelancera početnika prilikom ulaska u poduzetništvo. Uvriježeno je mišljenje kako je paušalni obrt jedan od vrsta obrta. Međutim, u pitanju je pravni oblik tj. obrt koji umjesto vođenja dvojnog knjigovodstva porez plaća kvartalno, a iznos poreza ovisi o razredu primitaka.

Mnogi se, kao i ja, odlučuju na otvaranje paušalnog obrta jer je minimalna potreba za računovodstvenim praćenjem, a davanja državi su manja u odnosu na obrt koji vodi poslovne knjige ili trgovačka društva. Freelancer se zbog toga može punim kapacitetom posvetiti onom bitnom – radu s klijentima i uspješnom poslovanju. 

Kao freelancer imaš priliku da radiš sa različitih lokacija. Koja je najzanimljivija sa koje si radila dosad?

Možda ćete se iznenaditi, ali najviše volim raditi iz udobnosti i mira svog klimatiziranog doma. Jedna od stvari u kojima najviše uživam kao freelancerica je sama činjenica da imam slobodu biranja da radim gdje, kad i s kim hoću. Nije poanta u tome da uvijek radim sve što hoću, nego da ne moram raditi ono što i s kim neću.

Iako živim na moru rijetko ćete me vidjeti da radim na plaži s laptopom dok pijuckam šareni koktel ili specialty kavu. Još manje u visećoj mreži na nekoj egzotičnoj destinaciji jer me smara nošenje laptopa na put, posebno u avion. Putovanja obožavam, rad tijekom njih malo manje. Ali tko zna, možda se jednog dana i to promijeni. Ljepota freelancinga je upravo u toj mogućnosti izbora.

Mara Božinović Upwork 2.jpg

Koje kvalitete ili vještine smatraš ključnim za isticanje u moru freelancera?

Jedna od glavnih svakako je jasna, pravovremena i efikasna komunikacija - nju klijenti često ističu kao moju prednost. Važna je i pouzdanost, posebno kad govorimo o pridržavanju rokova. Zatim prilagodljivost različitim projektima i situacijama, kao i samodisciplina jer nas nitko ne nadzire. Spremnost na stalno učenje, usavršavanje i praćenje trendova, posebno u svom području rada, također igraju veliku ulogu.

Da li imaš problem sa prokrastinacijom i da li koristiš neke alate za efikasnije upravljanje vremenom i bolju produktivnost?

Ponekad ako radim na manje zanimljivim prevodilačkim projektima. Ali, kad je riječ o pisanju, jedva čekam navaliti i često se zanesem. Zato za upravljanje vremenom koristim kombinaciju nekoliko alata i tehnika – Trello za organizaciju zadataka, Google kalendar za planiranje, Pomodoro tehniku za kratke, fokusirane radne intervale, i blokiranje vremena kad točno odredim sate za rad na određenim zadacima. Tako se trudim ostati produktivna i uživati u svom poslu.

Izgradnja snažne profesionalne mreže je ključna u svakoj industriji. Da li sarađuješ sa kolegama, kako uspostavljaš odnose i posećuješ li događaje koji okupljaju ljude iz vaše branše, ako ih ima?

Surađujem s kolegama i smatram da je to vrlo bitno za razvoj i uspjeh. Najčešće sudjelujem na meetupovima freelancera, posebno poduzetnica, i članica sam Facebook grupe BYOB - zajednice poduzetnih žena. Imam i svoju manju grupu Upwork Hrvatska | Balkan. Ovi događaji i grupe omogućuju mi razmjenu iskustava, učenje novih stvari, širenje vidika i izgradnju dragocjenih profesionalnih odnosa od koji su neki prešli i u privatnu sferu.

Kako izgleda tvoj proces rada na nekom projektu (koje faze ga čine)?

Moj proces rada na projektu, bilo da pišem ili prevodim, najčešće se sastoji od sljedećih nekoliko faza:

Inicijalni razgovor: Prvo se sastajem s klijentom, najčešće online, da vidim koje su njegove potrebe, ciljeve i očekivanja. Detaljno razgovaramo o projektu - budžetu, rokovima, ciljanim skupinama, željenom tonu, broju revizija.
Istraživanje i planiranje: Nakon inicijalnog razgovora, istražujem i prikupljam potrebne informacije. 
Pisanje ili prevođenje: U ovoj fazi počinjem rad na tekstu. Pišem sadržaj prema dogovorenim smjernicama. Kod prevođenja, osiguravam točnost, preciznost i dosljednost teksta. U oba slučaja sadržaj prilagođavam ciljanoj publici.
Revizija: Kad imam prvu verziju teksta spremnu, šaljem je klijentu na pregled. Poslušam povratne informacije i napravim potrebne revizije (broj uvijek unaprijed dogovorim) da bi rezultat bio točno ono što klijent želi.
Korektura i finalizacija: Prolazim finalnu verziju teksta i ispravljam eventualne preostale pogreške da osiguram najvišu kvalitetu. Tu često surađujem s kolegama jer je (barem) još jedan par očiju uvijek dobra ideja. Pogotovo ako se radi o prijevodu. 
Isporuka i follow-up: Dostavljam finaliziran projekt klijentu i na raspolaganju sam mu ako treba još podrške. Tražim povratne informacije kako bih se mogla još poboljšati, a i prikupiti recenzije kao social proof.
 

Ovako ostajem organizirana i isporučujem visokokvalitetan rad u dogovorenim rokovima, a često i prije.

Koji je najteži projekat koji si radila, a koji ti je bio najzanimljiviji?

Među najzahtjevnijim projektima na kojem sam radila bili su korisnički priručnici za medicinske uređaje jednog velikog svjetski poznatog proizvođača. Kod takvih prijevoda kompleksnost sadržaja i stručna terminologija zahtijevaju temeljito istraživanje i posebnu pažnju doslovno na svako slovo.

Radila sam na puno zanimljivih projekata, dobar dio njih ne mogu ni navesti radi ugovora o tajnosti podataka (NDA),  ali najviše uživam pisati tekstove iz područja turizma i medicine i zdravstva na hrvatskom i engleskom. Istraživanje za tekstove iz područja turizma gledam kao na prikupljanje informacija za buduća putovanja.

Izvrsno baratam medicinskim pojmovima i najveći kompliment mi je kad od ciljane publike čujem da sam nešto tako jednostavno napisala da i laik sve može lako razumjeti. To znači da sam uspješno prevela s medicinskog žargona na “obični” jezik, a medicinari i zdravstveni djelatnici znaju me pitati jesam li im kolegica.

Osim toga, posebno uživam u pisanju vlastitih newslettera o radu na Upworku. Tu imam prostora i za kreativnost dok s kolegama freelancerima dijelim iskustva i savjete kojima im skraćujem put do uspjeha na ovoj platformi.

Kažu da su od mene čuju ono što ni ne znaju da im treba pa oni koji žele besplatne, vrijedne i korisne informacije u svom inboxu nekoliko puta mjesečno, dio moje newsletter zajednice mogu postati klikom ovdje.

Da li si ikada sarađivala sa problematičnim klijentima i kako je to izgledalo?

Da, srećom nije često, ali bilo je i problematičnih klijenata. Izgledalo je tako da je klijent pokušavao mikromenadžment, tražio je previše revizija i izmjena nakon što smo već detaljno dogovorili temu i sadržaj, pokušavao požuriti isporuku jer je išao na godišnji što nije navrijeme rekao. Odlučila sam zahvaliti se na suradnji nakon samo dva napisana bloga i dva newslettera jer mi takav način rada ne odgovara. Posebno zato što mi je i privatno to razdoblje neplanirano bilo vrlo intenzivno i takva suradnja je vodila pregorijevanju.

Koji je najveći broj korekcija koje ti je klijent tražio do sada i kako se nosiš sa tim generalno?

Najveći broj korekcija koje je klijent tražio dosad tražio baš problematični klijent kojeg sam upravo spomenula. Obično su uključene do dvije revizije, ali ovaj klijent je tražio pet-šest, ako ne i više revizija. Stalno se predomišljao, ubacivao i izbacivao sadržaj. Generalno, nastojim biti strpljiva i fleksibilna, ali do razumne mjere. Kad revizije postanu prečeste i neproduktivne, jasno postavim granice i predložim konkretna rješenja da projekt dovršimo na obostrano zadovoljstvo.

Kakva je konkurencija u tvojoj branši?

Konkurencija u mojoj branši je prilično velika jer ima puno talentiranih pisaca i prevoditelja koji nude usluge i na lokalnoj i na globalnoj razini. Ipak, vjerujem da kvaliteta uvijek pronađe svoj put. Ključ je u specijalizaciji, izgradnji kvalitetnog portfolija, stalnom usavršavanju i pružanju ne dobre, nego izvanredne usluge klijentima.

Jako je važna i dobra komunikacija i sposobnost prilagodbe različitim potrebama klijenata, i to često čini razliku između prosječnog i izvrsnog freelancera.

Kako uspjevaš da izbalansiraš poslovno i privatno vrijeme?

Balans je iznimno bitan i težim mu i u životu i u jeziku odmalena. Nisam ga uvijek znala naći, posebno ne na početku karijere,  ali sve bolje mi polazi za rukom.

Nastojim postaviti jasne granice između poslovnog i privatnog aspekta života i naći vrijeme za ljude i aktivnosti koje volim. On je bitan baš kao i pravilna interpunkcija u rečenici. Treba znati kad staviti zarez odnosno napraviti pauzu, a kad točku i stati da ne dođe do burnouta.  

Da li se edukuješ dodatno i na koji način, imaš li preporuke za mlade frilensere na temu edukacije?

Stalno se dodatno educiram i usavršavam jer za mene vrijedi ona jednom učiteljica, uvijek učiteljica – ali i učenica. Većinom pohađam online tečajeve i radim s mentorima koji su tamo gdje ja želim biti.

Mladim freelancerima preporučujem da se i oni stalno dodatno educiraju, ali i da pažljivo biraju edukacije u moru ponuda. Čitajte recenzije, pogledajte kvalifikacije predavača, vidite prakticiraju li i kako oni sami to što predaju. Birajte edukacije koji nude praktičnu primjenu i konkretne rezultate. Ako vam puno i brzo obećavaju, triput razmislite.

Dostupno je i puno besplatnih resursa, ali opet ni oni nisu potpuno besplatni jer u njih morate uložiti vrijeme. Trebate ih naći, filtrirati po kvaliteti i onda konzumirati.

Za brži napredak razmislite o mentoru koji je već postigao ono što vi želite, od kojeg možete dobiti personalizirane smjernice i povratne informacije o svom radu. 

U petak, 19.07.2024. u 11:00 h organiziram edukativni webinar pod nazivom "ONLINE PREVARE U FREELANCINGU" i pozivam vas sve da se priključite.

Prijavite se putem linka i sat vremena prije webinara stići će vam zoom link.

IMG_8119.jpg

Šta bi izdvojila kao prednosti a šta kao mane filensinga?

Prednosti freelancinga su dinamičnost, fleksibilnost, raznolikost projekata i sloboda u odabiru klijenata i suradnika.

Možeš prilagoditi raspored sebi i raditi u okruženju koje ti odgovara bilo to kod kuće, u kafiću ili coworking prostoru. Raznolikost projekata pruža nove prilike za učenje, razbija monotoniju i čini posao zanimljivijim. Freelancing ti omogućava da biraš projekte koji te stvarno zanimaju što povećava zadovoljstvo i motivaciju za rad.
Izazovna može biti nestabilnost prihoda, posebno na početku karijere. Isto tako i nedostatak socijalnih beneficija (plaćeni godišnji odmori i zdravstvenog osiguranja). Manje socijalne interakcije nego na klasičnim poslovima zna izazvati osjećaj usamljenosti. Freelancing općenito traži samodisciplinu i dobru organizaciju.
Sve u svemu, meni prevažu prednosti freelancinga.

Koji je tvoj životni moto?

Moj životni moto je: "Stalno uči i rasti." Vjerujem da su kontinuirano učenje i osobni razvoj među ključnim faktorima za uspjeh i osjećaj ispunjenosti u životu.

Koji savjet bi freelancer koji si danas, dao freelanceru s početka karijere?

Savjet koji bi današnja ja dala freelancerici s početka karijere bio bi: "Nudi odvažnija i kreni što prije u istraživanje onoga što želiš. Budi strpljiva i ustrajna . Vrijeme i novac ulaži u stjecanje vještina i znanja. Izgradi jaku mrežu kontakata i ne boj se tražiti pomoć i savjet. Javi se i na posao koji želiš iako možda ne ispunjavaš sve uvjete. I najvažnije, još više vjeruj u sebe i svoje sposobnosti. Sama si svoj najbolji zagovornik i promotor.”

I za kraj, gde mogu da te pronađu svi oni kojima treba mentorstvo ili neka od tvojih usluga?

Aktivna sam na gotovo svim društvenim mrežama. Besplatne, korisne i odmah primjenjive resurse možete pronaći na InstagramunewsletteruFacebook stranici. Možete me naći i na LinkedInu i webu https://marabozinovic.com/. Upwork konzultacije možete zakazati klikom ovdje.

Moji inboxi su otvoreni kao i e-mail mara@marabozinovic.com. Radujem vam se!

Author image

Milica Kaurin

Autor

Blog banner

  • O NAMA
  • BLOG
  • EDUKACIJA
  • FREELANCE PLATFORME
  • DESAVANJA
  • KONTAKT

Dobijajte redovno naše najnovije vijesti, članke i izvore u vaš inbox.


© Copyright © 2024 Freelancing. Sva prava zadržana.

Freelancing instagram