Freelancing u pokretu: Savjeti za remote rad tokom putovanja

Freelancing u pokretu: Savjeti za remote rad tokom putovanja

Freelancing nudi mnoge prednosti, uključujući mogućnost putovanja bez žrtvovanja radnih obaveza. Takva putovanja čine život svjetlijim i bogatijim, pomažu pri ponovnom pokretanju i daju dodatnu motivaciju. Prema statistici, mogućnost putovanja je drugi razlog zbog kog se ljudi odlučuju da se upuste u freelance vode, odmah ispod mogućnosti za bolju i veću zaradu. Nekad je teško spojiti posao i putovanja i ispratiti sve na kvalitetan način i naši savjeti u nastavku pokušaće pomoći u rješavanju ovog problema.

Pravi mindset

Kada stignemo na novo mjesto, po navici uključujemo "turistički mod". Mozak ulazi u posebno stanje u kojem gubimo pojam o vremenu i ulazimo u nesputano opuštanje i istraživanje novih teritorija. Izazov je održati radno raspoloženje u takvom stanju. Kao rezultat toga, ispadamo iz radnog rasporeda i propuštamo važne rokove ili online sastanke. Putovanja nam postanu stresna i naporna. Na kraju, ako se osoba više puta opeče na radnim putovanjima, polako će gubiti želju za njima.

Da biste spojili kvalitetan odmor s produktivnim radom, zapamtite glavno pravilo freelancing pravilo pričlikom putovanja: 

Ne tretirajte putovanje kao putovanje! 

Odnosno, važno je naučiti kako održavati ravnotežu između rada i odmora kako jedno ne bi štetilo drugom. Nekoliko trikova pomoći će vam da ne izgubite  radni mindset.

Prilagođavanje vremenskoj zoni

Prije putovanja, pokušajte postepeno da prilagodite vrijeme spavanja u skladu sa vremenskom zonom destinacije. Na primer, idite u krevet 1-2 sata ranije ili kasnije, zavisno od pravca putovanja (istočno ili zapadno).

Svjetlost igra ključnu ulogu u regulaciji  ritma. Po dolasku, izlažite se jutarnjoj svetlosti ako putujete na istok ili popodnevnoj svetlosti ako putujete na zapad. Ovo pomaže telu da se brže uskladi s lokalnim vremenom. 

Ako stignete na odredište u toku dana, pokušajte da ostanete budni do večeri prema lokalnom vremenu, kako biste omogućili tijelu da se lakše prilagodi novom ciklusu spavanja. Ako je moguće, birajte letove koji dolaze na odredište u večernjim satima, što vam omogućava da se odmah odmorite i spavate u skladu sa lokalnim vremenom.
 

vremenska zona.jpg

Zadržite uobičajenu rutinu

Važno je da se držite svojih svakodnevnih navika kada putujete. To može biti jutarnji trening, kafa, meditacija, vođenje evidencija i slično – stvari koje svakodnevno radite kod kuće, ili drugog prostora odakle radite. Ovo će vas podsjetiti da niste besposleni putnik već obična osoba koja samo "živi život" na različitim mjestima.
Ako ste navikli na tiho okruženje, obezbjedite sebi da ga i na putovanju imate. Ako ste navikli na coworking, raspitajte se da li na vašoj destinaciji postoji neki, pa ga posjetite. Nemojte ništa od poslovnih obaveza koje inače obavljate kod kuće da preskačete na putovanju, jer vrlo lako to može da vam se obije o glavu.

 

to do lista.png

Uslovi za rad 

Unaprijed osigurajte da na putovanju imate sve resurse koji su vam neophodni.

Dovoljno opcija za punjenje, dovoljno brz i stabilan internet, udobno mjesto. Izbjegnite da vam se desi da ne možete da pošaljete završeni radi, ili da je nemoguće odraditi sastanak jer internet konekcija nije dovoljno jaka. Izgledaćete neozbiljno i neprofesionalno u očima klijenta. 

Provjerite internet pre nego što rezervišete smeštaj: Kada birate hotel, Airbnb ili bilo koji drugi oblik smeštaja, provjerite ocjene ili recenzije koje se odnose na brzinu i pouzdanost interneta. U nekim slučajevima, možete direktno kontaktirati domaćina i pitati za detalje o brzini interneta (npr. upload i download brzine). Ako ovo niste uradili, onda na licu mesta provjerite, pa ako vaši kriterijumi nisu zadovoljeni, potražite drugu lokaciju sa boljim uslovima.

Koristite VPN za sigurnu vezu: Da biste zaštitili svoje podatke, posebno kada se povezujete na javni Wi-Fi u kafićima ili aerodromima, koristite VPN (virtualna privatna mreža). Ova tehnologija štiti vaš internet saobraćaj i osigurava da su vaši podaci sigurni.

Pripremite softverske alate i licence: Ako koristite specifične softvere za svoj posao, proverite da li su svi alati ispravno instalirani i ažurirani. Takođe, obezbedite da imate potrebne licence ili autorizaciju za korišćenje alata tokom putovanja.

 

wifi.png

Prvo rad - pa turizam

Preporučljivo je planirati svoj posao za prvu polovinu dana. Na kraju krajeva, kada ste u novoj zemlji, vaši dani su ispunjeni uzbuđenjem i aktivnostima. Ako živite „turističkim“ načinom života, do kraja dana možete ostati bez energije, a umor se nakuplja. Stoga postoji opasnost da ako važne zadatke odložite za veče, rizikujete da da ne stignete da ih odradite. Bolje je izgraditi raspored tako da sav posao završite prije ručka, a zatim mirno i sa osjećajem uspješnosti uživate u stranoj zemlji i razgledanju znamjenitosti ili opuštanju.

Do not disturb politika

Kada putujete sa pratiocima, bilo da su to prijatelji, porodica ili partneri, vrlo je važno unapred postaviti jasna pravila kako biste osigurali vrijeme i prostor za rad bez ometanja. Pre nego što putovanje započne, otvoreno razgovarajte sa pratiocima o svojim poslovnim obavezama. Objasnite im da ćete morati da izdvojite određeno vrijeme za rad i da će vam biti potrebna tišina i mir i dogovorite se koje je to konkretno doba dana. Ovo pomaže u izbegavanju nesporazuma i stresa tokom samog putovanja. Ako je moguće, izaberite smeštaj koji nudi zasebnu sobu ili prostor gde možete raditi u tišini. Ovo može biti poseban radni kutak u stanu, soba u hotelu ili Airbnb sa radnim stolom. Ova fizička distanca pomaže da se jasno postavi granica između vašeg radnog vremena i zajedničkog vremena sa pratiocima..Vrata kao znak za rad: Ako imate zasebnu sobu, postavite pravilo da, kada su vrata zatvorena, ne želite da budete ometani. Ovo jednostavno pravilo može pomoći u smanjenju neplaniranih prekida.

Očekujte neočekivano

Kada radite na daljinu dok putujete, nepredviđene situacije su mnogo češće nego u stabilnom, svakodnevnom okruženju. Neočekivane situacije mogu drastično promeniti vaše planove i uticati na vašu produktivnost, pa je važno unaprijed se pripremiti za njih. Ključna stvar je razviti fleksibilnost, smirenost i unaprijed osmisliti strategije koje će vam pomoći da se nosite sa izazovima.

Ako tek počinjete s kombinovanjem putovanja i rada na daljinu, najbolje je da ne krenete odmah u egzotične ili udaljene destinacije. Umesto toga, odaberite mjesta gdje ste već bili i gdje se osećate sigurno. Poznavanje lokalne infrastrukture, kulture i jezika može vam pomoći da smanjite stres i lakše se prilagodite neočekivanim situacijama.

Backup uređaji i baterije su must. Tehnički problemi poput kvara laptopa, istrošene baterije ili gubitka uređaja mogu drastično uticati na vašu produktivnost. Nosite sa sobom dodatne baterije, prenosivi punjač (power bank), i ako možete, mali rezervni uređaj poput tableta ili čak dodatnog laptopa. Takođe, čuvajte važne fajlove u cloud-u ili eksternim diskovima, kako biste uvek imali pristup svom radu, čak i ako glavni uređaj zakaže.

Planovi se lako mogu promijeniti zbog vremenskih neprilika, lokalnih festivala ili tehničkih kvarova. Ključno je da prihvatite ove situacije kao dio iskustva. Umesto da dozvolite da vas ometaju, iskoristite priliku da budete kreativni u pronalaženju novih rešenja – možda možete promeniti mjesto rada ili promeniti vrijeme u kojem obavljate najvažnije zadatke.

neocekivano.png

Kad se suočite sa izazovima, pokušajte da sagledate situaciju kao priliku za rast i učenje. Umesto da reagujete impulsivno, razmislite o potencijalnim rješenjima. Sa svakim iskustvom, postaćete bolje pripremljeni za sledeće putovanje, i vaša sposobnost prilagođavanja će se značajno poboljšati.

Zaključak

Freelancing u pokretu, na putovanjima, može biti pravo oslobađajuće iskustvo i oplemeniće vaš život na sjajan način, ali  da biste održali visoku produktivnost i uživali u tome, ključno je usvojiti strategije koje uključuju dobru pripremu, fleksibilnost i prilagodljivost. Uz konstantno unapređivanje organizacionih veština i iskustva, freelancing  tokom putovanja postaje sve više izbalansiran i produktivan način života. Iz putovanja u putovanje, bićete sve otporniji na greške i sve više ćete osjećati benefite izabranog modela rada, a putovanja vam se sigurno neće smučiti.

 

Blog banner

  • O NAMA
  • BLOG
  • EDUKACIJA
  • FREELANCE PLATFORME
  • DESAVANJA
  • KONTAKT

Dobijajte redovno naše najnovije vijesti, članke i izvore u vaš inbox.


© Copyright © 2024 Freelancing. Sva prava zadržana.

Freelancing instagram