Savjeti

U svijetu freelancinga – pogotovo na početku – se ponekad izgubi pregled nad mogućnostima, potrebama i dolazi do mnogih pitanja s kojim je ponekad teško izaći sam na kraj. Ovdje ćemo ti pomoći sa upitima, radi kojih je mnogo nas razbijalo glavu na početku freelancing karijere.

Freelanceri pomažu jedni drugima

Ukoliko ne pitaš, ne možeš dobiti konkretnu povratnu informaciju. Freelanceri će pomoći jedni drugima, ukoliko pristupiš njima sa konkretnim pitanjima, bilo to putem LinkedIn-a ili jedne od platformi za freelancanje. Uvijek postoji neko ko će pomoći ili ko zna nekog, ko može pomoći.

Znaj koliko vrijediš

Pored poređenja sa drugim profilima, njihovom satnicom i onim što oni nude, je jako bitno da poznaješ svoju vrijednost i svoje mogućnosti. Na tržištu će uvijek biti onih koji će tražiti izvršenje zadataka ispod njihove cijene i onih koji će nuditi svoje znanje ispod stvarne njegove vrijednosti, ali ukoliko želiš uspjeti i izgraditi ime u ovom transformativnom svijetu, moraš znati koliko tvoje usluge i tvoje znanje vrijedi.

Izgradi brend oko sebe

Kao freelancer prodaješ svoje usluge i znanje, ali istovremeno prodaješ i svoj profil. Bitno je da imaš autentičan stil, koji je lako prepoznatljiv i da ne pokušavaš biti nešto što nisi. Naravno, svi nekada na intervjuima pokušamo da se predstavimo s najbolje strane, ali najkasnije kod gotovog proizvoda će biti vidljivo ko si ti i koji je tvoj stil.

Ne budi generičan

U svijetu freelancinga, može doći i do razdoblja kada će više vremena biti potrošeno u potrazi za novim projektima nego radu na njima. Bitno je da svaki projekat i svaka aplikacija pored tvog pečata, pokazuje i tvoju zainteresovanost i upućenost u zahtjeve klijenta. Ukoliko klijent primjeti u prve dvije rečenice generički pristup – a primjetiti će – onda vjerovatno neće čitati ostatak aplikacije, koliko god iskustva, referenci i pozitivnih primjera bude navedeno.

Uradi svoju zadaću

Ako hoćeš da budeš jedinstven i imaš svoj brend, onda se moraš pobrinuti da je sve na mjestu. Ako kreiraš profil na jednoj od mnogobrojnih freelancing platformi, obrati pažnju da ti je profil 100% ispunjen. Većina platformi ukazuje na nedostatke i postotak popunjenosti, što uveliko olakšava ovaj zadatak. Životopis, portfolio i opis trebaju u svakom trenutku biti aktualizirani i predstavljati pravu sliku o tvom iskustvu, vještinama i obrazovanju.

Konstantno napredovanje je ključ uspjeha

Ukoliko misliš biti uspješan u svijetu freelancinga, onda konstantno moraš pratiti nove trendove i raditi na dodatnoj edukaciji. Iz dana u dan se mijenjaju potrebe tržišta i ono što je danas potrebno, sutra će već biti zastarjelo.

Definiši sve okvire prije početka projekta/ugovora

Jedan od najbitnijih segmenata na početku suradnje je postavljanje realnih očekivanja. Ovdje postoji velik broj različitih parametara, koji se moraju uzeti u obzir:

  • Cijena
  • Slobodni radni sati; ukoliko se ugovor bazira na satnici
  • Komunikacija; gdje i koliko često
  • Rok za predaju
  • Mogućnosti i vještine

Preuzeti projekte sa nerealnim očekivanjima će dovesti samo do sukoba i nezadovoljstva s obje strane, o kojima je teško onda raspravljati tokom projekta, a da ne govorimo o vremenu, koje će biti izgubljeno, a koje se moglo koristiti u produktivne svrhe.

Otvoreno razgovaraj o problemima sa klijentima

Često će freelancer – pogotovo na početku svoje freelancing karijere – prešutiti nepravilnosti kako ne bi narušio svoju reputaciju eventualnim konfliktom sa klientom. Ovakve stvari mogu rezultirati izrazitim nezadovoljstvom, radi čega će i finalni proizvod patiti uslijed demotiviranosti freelancera. Nekada su konflikti neizbježni i ne predstavljaju nužno negativna iskustva. Češće će iz njih proizaći pozitivnija paradigma suradnje nego kada se stvari gurnu pod tepih. Napomena – u konflikt nemaš pravo ulaziti, ukoliko klijent ima opravdane zamjerke na gotovom proizvodu, u tom slučaju je tvoja dužnost ispoštovati ugovor koji ste zaključili i izvršiti potrebne prepravke.

Informiši se na vrijeme o svojim pravima i zahtjevima

Biti freelancer u BiH je danas tema, o kojoj se mnogo govori u političkim i pravnim krugovima kako bi se definisao zakon na zadovoljstvo svih involviranih. Međutim, jedan vid zakona je već na snazi, i kao takav treba biti uzet u obzir prije nego dođeš u sukob sa istim!