Platforme – Pisac

Izgraditi portfolio – Pisci moraju prezentovati svoje radove – da li je riječ o esejima ili o blogovima, nije bitno. Na našu sreću, u toku života smo se susretali često sa zadacima koji su iziskivali kreativno pisanje. Seminarski, eseji, kratke pripovijetke, sve to može činiti naš portfolio ukoliko još nemamo ozbiljnijih projekata za predstaviti. A nakon što uspijemo završiti prve projekte sa partnerima, može da nastavimo i sa razvijanjem našeg portfolia. Obratite pažnju uvijek na to da vidite sa klijentima da li je za njih uredu da objavite ono što ste radili.

Imati konkretan cijenovnik – Pisati znači imati dana kada pisanje i ne ide od ruke. Nekada možemo provesti sate gledajući u ekran i kursos se jednostavno neće pomjeriti. To vrijeme morate nekako naplatiti, ali opet kako pravdati pred klijentom naplaćeno vrijeme bez otkucanog teksta. Iz tog razloga – kao kod prevođenja – ljudi često razmišljaju o fiksnoj cijeni koja se određuje po broju riječi koji se zahtjevaju. To može biti osnovica po jednoj riječi ili cijena na hiljadu riječi kada je riječ o većem projektu. Ima i klijenata koji će prihvatiti našu kreativnu slobodu i činjenicu da nekada neće riječ na papir onoliko koliko mi želimo, ali je najbolje osigurati se tako što ocijenimo koliko je nama potrebno da bi radili.

Za kvalitet treba vremena – Uvijek se može desiti da nam klijent traži izvršenje obaveza u jednom naizgled nemogućem roku. Naš savjet je, ako se rok predaje čini nemogućim, onda vrlo vjerovatno i nije moguće pridržati ga se. Kako bi ustanovili koliko nam vremena za određenu temu treba, možemo pokušati sa proizvoljnim temama na koje naiđemo. Postavimo sami sebi zadatak koliko bi nam trebalo da kreairamo kvalitetan tekst u području o kojem smo dobro informisani i onda možemo odrediti koliko nam okvirno treba vremena da predamo klijentu gotov proizvod. Budite iskreni prema sebi i kada dođe do toga da morate prepustiti projekat radi nemogućnosti da ispunite svoje obaveze na vrijeme, onda to i uradite čiste savjesti.

Vježbom do savršenstva – Kao i za sve ostalo, da bi savladao tehnike pisanja potrebno je mnogo vježbe. Prilike za usavršavanje su na sve strane a sitne greške kojima klijent možda nije zadovoljan uvijek je moguće ispraviti. Koristi sve što ti se nudi i oprobaj se u različitm vrstama pisanja jer najbitnije je poznavati sebe i svoje mogućnosti kao i ono što nama najviše odgovara

Contena.

Dobro plaćeni i kvalitetni poslovi nalaze se na ovoj platformi. Osim toga postoji i mogućnost da se za Contenu radi, te je ovaj posao odlično plaćen.  

Morning Coffee Newsletter.

Jednostavna stranica koja Vas dnevno obavještava o novim poslovnim mogućnostima. Namijenjena onima koji pišu. 

Freedom With Writing.

Ne samo da možete da dobijate obavijesti , već možete da radite za ovu stranicu. 

Blogging Pro.

Na ovoj stranici možete naći sve u vezi bloga. Možete pomoći drugima da kreraju blog, preko uređivanja tekstova za blogove, pa do pisanja sadržaja.

Freelance Writing Gigs.

Ova stranica se redovno ažurira, a zasniva se na prinipu: Klijent – pisac. 

Journalism Jobs.

Kako joj i samo ime govori, ova stranica je za pisanje novinarskih članaka. 

Freelance Writing.

Odlična stranica za sve, i one sa iskustvom i one bez. 

All Indie Writers.

Ova web stranica je već dugo godina u funkciji. Na njoj možete pretraživati poslove koji su objavljeni i pretplatiti se kako biste dobijali obavjesti o poslovima koji Vas zanimaju. 

Media Bistro.

Media Bistro ima različite kategorije koje uključuju pisanje i uređivanje. 

Due.

Due je platforma namjenjena za tehničke pisce. 

Paid to Blog.

Stranica za sve blogere! Ova platforma kreirana je od strane freelance pisca koji je prošao kroz sve probleme sa pronalaženjem posla. Upravo zbog toga odlučio je da na jednoj platformi prikupi sav p otreban sadržaj za one pisce koji se bave freelancing-om. Međutim, nedostatak ove stranice je što pretplata na stranici košta 30 USD. 

PubLoft.

PubLoft je zamišljen kao platforma koja omogućava piscu/spisateljici da ne dolazi u kontakt sa klijentima, već da se ugovori i pregovaranja o poslu dešava preko njih samih. Cijena je 150 USD, a u cijenu je uračunat pronalazak klijenata, usavršavanje spisateljskih sposobnosti. 

Contently

Portfolio, online publikacije i platforma za pronalazak freelance poslova.