Edukacija

QStation

QStation je banjalučki edukativni, inovacioni, preduzetnički, istraživački hub i web platforma i namjenjen je svima onima koji žele da započnu svoju karijeru u IT sektoru ili da unaprijede već postojeće znanje i vještine.
Edukacije su prilagođene direktnim potrebama tržišta iz trenutno najcjenenjih oblasti IT-a.
Predavači svakodnevno rade na značajnim, globalnim projektima i znaju šta znači otisnuti se u more mogućnosti koje IT nudi. U ponudi su kursevi koji obuhvataju sve nivoe znanja, od početnih do naprednih a kursevi se održavaju online ili u večernjim časovima uživo.

Khan Academy

Khan Academy nudi praktične vježbe, različite video-instrukcije i platformu za učenje, koja omogućuje učenicima da uče brzinom koja njima odgovara izvan učionice. Na Khan Academy platformi imate sve kurseve od matematike, prirodnih nauka, programiranja preko istorije, umjetnosti, ekonomije i još mnogo toga. Vrijedno pomena je činjenica, da Khan Academy sarađuje sa eminetnim imenima kao što su NASA, Muzej Moderne Umjetnosti u SAD-u, Akademijom Nauka u Kaliforniji i Univerzitetom MIT. Ukoliko se priključite Khan Academy-u, biti ćete član globalne učionice sa nekoliko miliona studenata sa svih strana svijeta. Informacije na stranici su prevedene na više od 36 jezika kako bi svako našao za sebe najjednostavnije rješenje.

Codecademy

Codecademy je interaktivna online platforma, koja nudi besplatne časove programiranja na 12 različitih programskih jezika, uključujući Python, Java, JavaScript (jQuery, AngularJS, React.js), Ruby, SQL, C++, i Sass kao i HTML i CSS. Stranica nudi također „pro“ opciju, koja se plaća, koja korisnicima omogućava pristup personaliziranom planu za učenje, kvizove i realistične projekte. Codecadamey je osnovana 2011. od strane Zach Sims-a i Ryan Bubinski-a. Platforma nudi mogućnost učenja bazičnog programiranja bez da ulazi previše u tehničke detalje. Nudi različite pristupe – koji su mnogo interaktivniji od klasične nastave – kako bi ponudili zanimljivo okruženje učenicima.

Academic Earth

Još jedna u nizu stranica, koja uvezuje predmete sa različitih univerziteta širom svijeta, kako bi olakšali pretragu za sve one, koji žele steći nova znanja ili proširiti postojeća znanja iz određenih područja. Ono što pretraživač ove stranice čini posebnim je grafičko okruženje, koje daje mogućnost korisnicima da sve informacije pretražuju po predmetu i školi, radi čega bi moglo biti lakše pronaći područje interesa.

912635b32915d907df2580ceed0c4f47

iTunesU

Ovo je odlična platforma za korisnike uređaja firme Apple obzirom da se može integrisati na bilo kom uređaju, bilo da je riječ o iPad-u, iPhone-u pa čak i iPod-u. Sve što je potrebno je skinuti aplikaciju i nakon toga se već mogu tražiti edukativni sadržaji. Ogroman plus jeste činjenica da iTunesU funkcioniše dosta kao i iTunes (izgled je skoro identičan). Korisnici mogu pretražiti materijale za učenje na mnoge različite načine, uključujući žanr i sadržaj. Na jednu stvar treba obratiti pažnju, ItunesU sadrži mješavinu kurseva – od besplatnih podcast-a do plaćenih predavanja – i ne može se integrisati sa korisnicima Android, Google ili Windows mobilnih uređaja.

berkeley-university-seeklogo.com

UC Berkeley Class Central

Poput ostalih obrazovnih insititucija sa ovog spiska, UC Berkeley nudi opsežnu ponudu besplatnih opcija za obrazovanje putem interneta. Treba napomenuti da kod ovog Univerziteta imamo manje kurseva na raspolaganju od prethodnih, ali je na jedan način lakše pratiti obzirom na dodatna predavanja, webcast-ove, i RSS sadržaj. Samim time je uveliko olakšana mogućnost praćenja odabranih predmeta.

code-310x130

Code

Code je stranica, koja se fokusira na programiranje i pisanje skripti za aplikacije. Stranica raspolaže visokokvalitetnim kursevima – među njima postoje i kursevi za djecu. Pored kurseva, koji su prilagođeni i dječijem uzrastu, Code nudi besplatne časove na temu različitih tehnoloških sadržaja. Ovi časovi uključuju pisanje koda za aplikacije, robotiku, JavaScript i slično. Takođe, mnogi kursevi su tako podešeni da se mogu upotrijebiti i u okruženju učionice.

logo450

LessonPaths

LessonPaths se možda najviše razlikuje od ponuđenih stranica sa našeg spiska. Ova stranica ne pruža sopstvene edukativne sadržaje nego uvezuje korisnike kako bi podijelili edukativne sadržaje sa različitih stranica i ocijenili kvalitet istih. Možemo to zamilsliti kao kreiranje plejliste, samo u ovom slučaju umjesto muzike, dodajemo edukativne materijale na spisak.

Udemy

Udemy je vodeća globalna online platforma za obrazovanje. Udemy povezuje ljude iz cijelog svijeta, koji žele proširiti svoje znanje, sa fantastičnim učiteljima i daje svima šansu da ostvare svoje ciljeve i realiziraju svoje snove. Eran Bali, osnivač Udemy-a je u svom djetinjstvu u jednoj Turskoj provinciji vrlo brzo shvatio koliki značaj imaju različite mogućnosti učenja. Online učenje mu je otvorilo vrata ka svijetu i inspiriralo ga da i to omogući drugim ljudima. Udemy, kako je navedeno na stranici, čini tim ljudi, koji vjeruju da najbolji učitelji se ne moraju nužno nalaziti u školi ili na univerzitetu. Njihovi učitelji dolaze iz svih zemalja širom svijeta i nude kurseve na 50 različitih jezika, za svaku temu.

Udacity

Stundenti na Udacity su zajednica globalnih vođa, koji ujedinjeno djele zajednički cilj osvještavanja i transformacije. Jedinstven model podučavanja omogućuje besprimjeran nivo angažmana sa studentima, gdje oni zajedno sa ekipom Udacity-a idu kroz svaki korak njihove edukacije. Udacity je započeo kao eksperiment online učenja, kada su instruktori sa Univerziteta Stanford Sebastian Thrun i Peter Norvig izabrali da svoj kurs „Uvod u umjetnu inteligenciju“ ponude besplatno svima. Preko 160.000 studenata u više od 190 zemalja seprijavilo. Potencijal da se toliko ljudi obrazuje putem interneta ih je inspirisalo i osnovan je Udacity. Udacity danas nudi široku ponudu različitih kurseva u segmentu informatike, ekonomije i drugih te je za svakoga nešto zastupljeno.

edX

Nakon osnivanja od strane Univerziteta Harvard i MIT-a u 2012. godini edX predstavlja online platformu za učenje i umrežavanje. Više od 130 partnera čine ovu platformu jednom od najvećih neprofitnih organizacija u reonu edukacije. Studenti dolaze iz svakog ćoška svijeta, bilo da je riječ o naučnim predmetima, jezicima, inženjerstvu, psihologiji, kreativnom pisanju, elektronici, biologiji, marketinga i ostalih područja, koji svi ne mogu biti pobrojani.

stanford

Stanford Online

Ovaj hub sadrži ponudu sa Stanford Univerziteta – kurseve, koje svako sebi može prilagoditi što se tiče brzine prelaska sadržaja i kurseva, koji se žele obraditi. Dok Coursera ima određene kurseve sa Stanforda, mnoga predavanja nisu dostupna na toj platformi, već se mora kreirati račun na službenoj stranici Stanford Univerziteta. Stanford Online je odlična stranica za kurseve najboljeg kvaliteta, iako je ponuda limitirana u poređenju sa stranicama, koje imaju partnerstva sa više fakulteta ili stranica.

mitedu-icon

MIT OpenCourseWare

MIT nudi takođe opsežan spisak besplatnih kurseva. Za razliku od prethodnih stranica, MIT nudi izrazito opširne materijale, koje omogućavaju i najdublje izučavanje odabranih predmeta. I kao kod UC Berkeley Class Central-a, MIT nudi RSS sadržaj, kako bi učenici konstantno mogli pratiti sadržaj.

University-of-london-logo_0

University of London Podcasts

Podcast stranica Univerziteta u Londonu predstavlja još jedan odličan izvor besplatne edukacije. Iako su kursevi dostupni isključivo u obliku podcasta, to ne znači da se ne mogu pronaći opširne baze podataka, čemu u prilog ide činjenica da ova stranica nudi sadržaje sa 11 univerziteta u i oko Londona. Ovo daje učenicima mogućnost da pristupe različitim sadržajima i predavanjima i idalje temeljito savladaju materijal.

SoloLearn_logo

SoloLearn

SoloLearn je online i mobilna platforma za edukaciju, koja nudi 13 različitih disciplina u reonu programskog jezika. Obrazovni sadržaj se kreira u kombinaciji SoloLearn ekipe i zajednice korisnika, koja je svakim danom sve veća. SoloLearn se hvali činjenicom da razbija stereotipe o institucionalnom učenju i kreira platformu koja je prilagođena studentu, koja omogućava učenicima jedinstveno iskustvo učenja, za koje tvrde da ga niko prije nije iskusio.

fl_logo

FutureLearn

FutureLearn je privatna firma, koja je pokrenuta od Open University-a, vodeće obrazovne institucije u Velikoj Britaniji kada je riječ o obrazovanju na daljinu i sticanju novih vještina. Prvi kursevi su pokrenuti 2013. godine i od tada je kreirano nekoliko miliona računa. Ono što je najviše privuklo učenike na ovu stranicu su partnerstva sa velikim imenima kao što su (ACCA – Association of Chartered Certified Accountant), IET (Institution of Engineering and Technology), ali i sa firmama kao što su BBC, Marks & Spencer pa čak i sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva.

linkedin-icon

LinkedInLearning

Prije poznat kao Lynda Learning, sada je platforma koja je u potpunosti integrisana sa LinkedIn Learning sistemom. Među mnogobrojnim kursevima se najviše ističu oni za software development dizajn, ekonomiju, web development i za fotografiju. LinkedIn Learning nije besplatan, ali nudi priliku jednomjesečne besplatne registracije, kako bi svako za sebe vidio da li je ovaj pristup ono što će nam pomoći da se razvijemo dalje. Pored šarolike ponude i mogućnosti umrežavanja sa drugim korisnicima, također je zanimljiva činjenica da se mogu dobiti certifikati i LinkedIn, kao najveća poslovna platforma za umrežavanje, će novostečene vještine promovisati na svojoj stranici.

Coursera

Svaki kurs na platformi predaje jedan od najboljih instruktora sa najboljih svjetskih univerziteta i edukativnih institucija. Kursevi uključuju snimljena predavanja, zadatke i diskusije od strane zajednice. Kada kompletirate kurs, dobit ćete djeljiv certifikat o završenom kursu. Coursera je osnovana 2012. od strane dva profesora informatike na Univerzitetu Stanford, koji su svoje znanje i vještine htjeli podijeliti sa svijetom. Profesori Daphne Koller i Andrew Ng su postavili svoje kurseve online za svakoga da ih preuzme i nauči više ljudi za manje mjeseci, nego što bi mogli za vrijeme čitavog života u učionici. Od tada je izrasla platforma na kojoj bili ko, bilo kada i bilo gdje može učiti i zaraditi priznanja sa najboljih svjetskih univerziteta i ostalih institucija, koje nude obrazovne sadržaje. Svaki kurs je poput interaktivne knjige, koja nudi prethodno snimljena predavanja, testove i projekte.

Open Culture Online Courses

Često zna biti zahtjevno pronaći materijal koji je potreban, ali Open Culture ima skoro sve kurseve, koji se mogu zamisliti i besplatni su. Na stranici se ističe više od 1000 predavanja, klipova i snimaka sa univerziteta širom svijeta. Ovo mnogostruko olakšava pretragu, budući da se kursevi ne moraju tražiti posebno na svakoj stranici univerziteta pojedinačno – preglednik Open Culture-a je iz tog razloga ovako napravljen. Najviše se mogu pronaći predmeti iz Engleske, Australije, Walesa i univerziteta širom Sjedinjenih Američkih Država.

Alison

Za razliku od nekih nabrojanih stranica, Alison je besplatna edukativna platforma koja nudi certifikate u određenim edukativnim područjima. Najviše kurseva se ovdje nudi u segmentu ekonomije, tehnologije i zdravstva, ali takođe uključuje kurseve jezika. Ovo je odlična opcija za one koji možda već imaju stečeno znanje u određenom području, ali trebaju certifikat o poznavanju materije.

hbr-icon

Harvard Extension

I ova stranica kao i prethodna nudi besplatan edukativni online sadržaj, koji je samo sa Univerziteta Harvard. A obzirom na reputaciju Univerziteta Harvard, koji već dugi niz godina važi za najbolji univerzitet na svijetu, mislimo da nije potrebno previše govoriti o kvaliteti materijala na stranici. Međutim, isto kao i Stanford Online platforme, edukativni sadržaj nema tu širinu kao na drugim platformama. Ono što krasi Harvard Extension je činjenica da svi korisnici mogu pretražiti kurseve po mogućnosti sticanja profesionalnih certifikata.

Carnegie Mellon Open Learning Initiative

Carnegie Mellon se može uporediti sa ostalim obrazovnim platformama na ovom spisku, međutim, ova Open Learning Initative (Inicijativa slobodnog učenja) nema toliko širok dijapazon sadržaja. Ali, ako uzmemo u razmatranje isključivo sadržaj, koji je ponuđen, onda možemo biti izrazito zadovoljni ponuđenim obzirom na opseg informacija i mogućnost temeljnog izučavanja predmeta interesovanja.

logoted

TED-Ed

Još jedna fantastična destinacija za sticanje znanja je TED-Ed. Od istih ljudi, koji su u naš život unijeli motivirajuće i inspirajuće internet serijale, dolazi stranica koja je prepuna edukativnim videima. Većinu obilježavaju impresivne animacije i svi videi traju 10 minuta ili manje. Ovo čini stranicu prefektnom za proširivanje znanja prilikom pauza ili tokom čekanja u redu ili u javnom prevozu. Međutim, ovo nisu samo kratki videi koji će nam proširiti opšte znanje, već ćemo naići i na dodatne materijale i popratne kvizove, koji se nadovezuju na videe, kako bi utvrdili stečeno znanje.

treehouse-logo

Treehouse

TreeHouse želi omogućiti isplativo obrazovanje u području tehnologije ljudima širom svijeta kako bi im omogućio ostvarivanje njihovih snova i kako bi promijenili svijet. Za sada je moguće pronaći 222+ kurseva sa preko 27,500 minuta edukativnog sadržaja. Skoro 200.000 studenata broji ova platforma koja je najpopularnija među onima koji su zainteresovani za dizajn i programiranje.