Trendovi globalizacije i digitalizacije su već izvjesno vrijeme pustili korijene i u našoj svakodnevnici – kako u obrazovnoj sferi, tako i u poslovnoj. Freelancing postaje sve češća i učestalija pojava u današnjem poslovnom svijetu. Sve veće prisustvo digitalizacije zahtjeva, da se krećemo drugim putevima prilikom obrazovanja i zapošljavanja. Ovo se ne odnosi samo na stvaranje novih procesa. Digitalne mogućnosti nude i zahtjevaju nove oblike saradnje, a to podrazumijeva saradnju između freelancera i poslodavaca iz inostranstva, ali i freelancera i poslodavaca unutar BiH. Mnogobrojne ponude i metode pored svojih mogućnosti, predstavljaju i velike izazove. Pogotovo za početnike u ovoj sferi, ovaj segment može da predstavlja prvu nepremostivu prepreku kod odabira najboljeg rješenja za sebe. Mi ćemo ovdje ponuditi par platformi za freelancing i obrazovanje.

Platforme

people_per_hour_231cffc42b

PeoplePerHour

PeoplePerHour je počeo sa radom 2007. godine sa olovkom i telefonom. Mnogo se promijenilo od tada, ali se navodi kako su ciljevi ostali isti, povezati klijente sa zajednicom izrazitih freelancera, koji se mogu zaposliti kroz projekte ili po satnici izvan već arhaičnog radnog vremena od 9 do 5. Nakon nepunih 12 godina djelovanja, ekipa iza PeoplePerHour se može pohvaliti sa preko milion riješenih problema za klijente i sa više od $100 miliona isplaćenih freelancerima širom svijeta.

https://www.peopleperhour.com
upwork_2d7a974209

Upwork

Upwork je apsolutni lider na tržištu rada za slobodne djelatnike sa nekoliko miliona objavljenih poslova, kompanija iz Fortune 500 liste i 5.000 vještina sa kojima freelanceri mogu kreirati najbolji profil za sebe. Među više od 70 kategorija poslova, imate mogućnost kreirati brend o sopstvenim vještinama i znanjima, te raditi sa klijentima iz čitavog svijeta od kuće.

https://www.upwork.com
1580139518352_ccc15176b7

Toptal

Toptal je globalna platforma koja povezuje vrhunske programere, dizajnere i projektne menadžere s vodećim kompanijama i startupima širom svijeta. Toptalov model rada temelji se na pružanju najboljih stručnjaka iz područja tehnologije na zahtjev klijenata, bilo za kratkoročne ili dugoročne projekte. Toptalovi stručnjaci prolaze rigorozni postupak odabira kako bi se osigurao najviši kvalitet usluga.

https://www.toptal.com
1643060603560_a48802c135

99designs

99designs je kreativna, globalna platforma, koja olakšava saradnju dizajnera i klijenta kako bi kreairali željeni dizajn. 99designs povezuje više od milion talentovanih freelancera sa kreativnim ljudima, genijalne preduzetnike – odnosno svakoga, ko želi odlično urađen posao. Njihova ideja je da je odlično imati kancelarije širom svijeta, ali da je još bolje moći povezati dizajnere sa svih strana, koji mogu uspjeti na ovoj platformi. Pored mogućnosti zarade, 99designs je platforma, koja stalno ima na oku potrebe zajednice i svaki mjesec jedna neprofitna organizacija dobija besplatno odlične dizajnirane radove. Platforma je osnovana od strane Mark Harbottle-a i Matt Mickiewicz-a 1998. godine.

https://www.99designs.com
1635337455276_88b7f59c58

Fiverr

Fiverr je osnovan od strane Miche Kaufmann i Shai Wininger. Pokrenut je u Februaru 2010. kao ideja osnivača, koji su željeli stvoriti digitalno tržište rada, koje će ponuditi dvostranu platformu za ljude, koji žele „kupiti“ i „prodati“ digitalne usluge, koje najčešće nude freelanceri. Platforma se jednostavno može koristiti i konzola je napravljena tako da je svako može brzo razumjeti i naučiti koristiti. Vrlo brzo možete uporediti različite freelancere i njihove vještine, te koliko vrijednuju svoje usluge, kako bi mogli kreirati konkurentan profil. Mnogo poslova je u ponudi u različitim područjima i za svaku struku je nešto prisutno – možda otkrijete i nešto za šta nikad niste mislili da bi moglo uopšte postojati. Trenutno, Fiverr nudi više od 3 miliona projekata u više od 100 različitih kategorija u svim zemljama svijeta.

https://www.fiverr.com
1562673938826_d091e8d359

Guru

Guru Inc. je osnovan 1999. godine u San Franciscu od strane braće Jon i James Slavet. Guru vam omogućava da kreirate besplatne freelancerske profile, a i klijenti mogu kreirati besplatne korporativne profile u nekoliko minuta. Kao i ostale platforme koje smo naveli, Guru ima izrazito jednostavan interfejs, koji svako može savladati u veoma kratkom vremenu i baciti se na posao kako bi napravili prve freelance korake. Uz mogućnost Safe Pay, freelanceri imaju jednostavnu, transparentnu, flekdibilnu i transparentnu funkciju, koja osigurava da će novac, koji zarade, biti prebačen na njihov račun. Freelanceri mogu vidjeti kada je projekat naplaćen, te klijenti imaju priliku ocijeniti rad freelancer-a, prije nego što isplate novac za projekat.

https://www.guru.com